1500 yıl Önceki Kayıp Germenicia Kenti Bulundu

Tam 1500 yıllık Germenicia kenti bulundu kahramanmaraş”da yapılan bir kazıda tarihi Germenicia kenti yer yüzüne çıktı arkiyogların yaptığı kazı çalıması sonucu çıkan bu tarihi kent görenleri hayrete düşürdü konuyla ilgili bir açıklama yapan turizim müdürğülü yetkilileri İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı yaptığı açıklamada, antik haritalarda Germenicia şehri olarak Kahramanmaraş olarak gösterildiğini ancak hiçbir mimari kalıntının günümüze kadar gelmemiş olması nedeniyle de bugüne kadar bilim çevrelerince yerinin tespit edilemediğini belirtti


Tesadüfen bulunan mozaiklerin toprağa gömülen 1500 yıllık antik kentin gün yüzüne çıkmasına vesile olduğunu belirten Küçükdağlı, “Kent antik Roma’da kendine ait para bastıracak kadar önemli ve ihtişamlı bir şehir olmasına rağmen uğradığı istilalar ve yangınlar sonucu yakılıp yıkılarak 1500 yıl toprağın derinliklerine gömülmüştür. Tam 1500 yıl sonra bulunan mozaikler antik kenti gün yüzüne çıkarmıştır” dedi.

Yürütülen çalışmalar kapsamında Kasım ayının sonunda Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü’nün koordinasyonunda kazı çalışmalarına başladıklarını dile getiren Küçükdağlı,şöyle konuştu: “İlk mozağin bulunmasının ardından bölgede geniş çaplı araştırma yaptık.

İlk bulgularda 19 parseli tescil ettirdik. Şu anda belirlediğimiz parsellerden 5’inde kamulaştırma tamamlandı, 3’ünde ise devam ediyor. Kazı çalışmalarına da 3 parselde başlandı. Taban mozağinin bulunduğu evler yıkılarak üzerleri kapandı.” -AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK- Kazı çalışmalarının devam edeceğini anlatan Küçükdağlı, kazı çalışmalarının tamamlandığı yerlerin açık hava müzesi olacağını, böylece, yerli ve yabancı turistlerin gezebilecekleri bir alan olacağını ifade etti.

Halen 7 arkeoloğun kurtarma kazılarına katıldığını kaydeden Küçükdağlı, “Böylece şehrin geleceğini değiştirecek olan mozaikler gün yüzüne çıkmış olacak.

Mozaikler milattan sonra 4-5. yüzyıl geç Roma dönemine ait 2 katlı ihtişamlı villaların zeminine döşenmiş ve o günün sosyal yaşamını anlatıyor. Her biri doğada bulunan taşlar mozaik ustaları tarafından kırılıp döşenmesiyle oluşturulmuş”dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölgede akademik kazının yapılması için de karar aldığını belirten Küçükdağlı, bünyelerinde arkeoloji bölümleri bulunan 44 üniversiteye davetiye gönderdiklerini ve kendilerinden haber beklediklerini ifade etti.

2011 yılının Haziran ayında 5’incisi düzenlenecek olan ’Uluslararası Mozik Corpusu” sempozyumunun Kahramanmaraş’ta gerçekleştirileceğini hatırlatan Küçükdağlı, bu sempozyumun kazılarda ortaya çıkartılan mozaiklerin geçmişi ile ilgili ipuçları vereceğine inandığını söyledi.


Germanicia (Roma İmparatoru Kaligula’nın babasının ismi) Antik Kentinin, bulguların elde edildiği iki mahallenin dışında Ahir dağı eteklerindeki Namık Kemal Mahallesinde daha yoğun bulunduğu tahmin ediliyor. Şiddetli deprem sonucu Ahir dağında biriken yağmur ve kar sularının aniden boşalarak antik kentin toprak altında kaldığı rivayet ediliyor.

Ayrıca, bu bölgede Roma döneminde zenginlerin kullandığı yamaç villalarının yer aldığı belirtiliyor. Mozaiklerin de bu yamaç villalarının taban döşemeleri olduğu, bölgede her biri 15-20 odalı 100’ün üzerinde tarihi yamaç villanın bulunduğu öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.