Etiket arşivi: anayasa

Tasarı yok gibi görülebilir

Çözüm önerisini ‘partiler bir araya gelsin, niyet olursa yol bulunur’ diye anlatan Abdullah Gül, ‘Tasarı, Genel Kurul’a indirilmeyebilir’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) ilişkin tartışmalar nedeniyle geçen hafta parti liderleriyle yaptığı görüşmelere ilişkin, “Benim bütün amacım bu işlerden Türkiye’nin güçlü çıkması, bir an önce bu işleri bitirip Türkiye’nin kendi gündemine dönmesiyle ilgili” dedi.

abdullah-gulİstanbul’da olan Cumhurbaşkanı Gül, Tarabya’daki Kalenderüstü Camisi’nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘İktidar ve muhalefet çözer’

Gül’e önceki gün yaptığı açıklamada kullandığı “Güzel şeyler olacak” sözleriyle ilgili “Bununla neyi kastettiniz?” diye soruldu. Gül, soru üzerine yargıyla ilgili tartışmalar yaşandığını, daha bağımsız ve daha tarafsız bir yargı için TBMM’de çalışmalar yapıldığını, bir tarafta ise anayasadeğişikliği teklifleri olduğunu bulunduğunu belirterek,”Benim bütün amacım bu işlerden Türkiye’nin güçlü çıkması, bir an önce bu işleri bitirip Türkiye’nin kendi gündemine dönmesiyle ilgili” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Ben hâlâ şu kanaatimi muhafaza ediyorum: İktidar ve muhalefet, en azından 3 muhalefet partisinin, 2’si prensip olarak iktidar partisi de, bir anayasa değişikliğinin olabileceğini söylediler bana. Onun üzerine bu çalışmaları yapmaya devam ettim. İnanıyorum ki, demokrasinin meşru ayakları olan bir tarafta iktidar partisi, bir tarafta muhalefet bir araya gelerek, bir anayasa değişikliğiyle daha sağlam bir şekilde bu işi çözebilirler. Ben hâlâ bu kanaatimi muhafaza ediyorum.

‘Genel Kurul’a inmeyebilir’

Meclis’teki HSYK ile ilgili tasarı, tutulabilir, Genel Kurul’a indirilmez, yok gibi görülebilir. Hükümet de bu konuda eğer çok kesin bir tavrını koyabilir, bunu Genel Kurul’a getirmeyeceğiyle ilgili. Daha sonra da en azından 3 siyasi parti bir araya gelirler ve bakarlar; Anayasa değişikliği çıkartabilecekler mi çıkartamayacaklar mı? Bir araya geldiklerinde çıkartamayacakları gibi bir kanaate varırlarsa o zaman herkes kendi yoluna gider.”

‘Niyet varsa yol da bulunur’

HSYK’nın yapısına ve tarafsızlığına ilişkin mutabakatların oluştuğunu kaydeden Gül, şöyle devam etti:
“Sadece üyeler nasıl seçilecek? Oraya gelmiş tıkanmış. Niyet olursa yol bulunur. Onun için bir araya gelsinler. Dünyanın birçok ülkesinde bunun örnekleri vardır. Türkiye böyle önemli bir meseleyi, iktidar-muhalefet el birliğiyle çözmüş olmanın çok pozitif bir psikolojisini yakalar. Türkiye’de güzel bir hava oluşur. Arzu etmek ve görmek istediğim şey bu. Bu gerçekleşmezse o zaman demokratik nizam içinde parlamenter düzen içinde kanunlar çıkar. Onların kontrolüyle ilgili mekanizmalar var. Anayasa’ya uygunluğu, uygun olmayışı… Bu tartışmalar başka bir mecrada devam eder. Söyleyeceğim bunlar.”
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine “Sayın Başbakan’la da görüşlerimi paylaştım. Doğrusu ondan da müspet bir karşılık aldığım için güzel gelişmeler olabilir ümidimi besliyorum” diye noktaladı.

Erkek memurlara uzun saç ve bıyık serbestliği

Demokrasi paketiyle kamuda çalışan erkekler favori ve bıyıklarını istedikleri gibi uzatabilecek. Erkekler artık saçlarını da uzatabilecek. Kamuda kravat takma zorunluluğu ise devam edecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan demokrasi paketinden erkekler için de büyük sürpriz çıktı.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık kıyafetine dair yönetmeliğin 5 maddesinde erkek ve kadın personelin kılık kıyafetinin nasıl olacağı yer alıyor. Erkekler için yönetmelikte yer alan “kulak ortasından favori bırakılmaz”, “bıyık uzunluğu üst dudak boyunu geçemez, üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir” yönündeki ibareler kaldırılacak.

Aynı yönetmelikte erkeklerin saçlarını kulağı kapatmayacak şekilde uzatılacağı yazıyor. Bu ibarede yeni düzenleme ile kaldırılacak ve erkeklerin kamuda uzun saç ile görev yapmasının önü açılacak. Kravat takma zorunluluğu ise korunacak.

 

 

BAŞÖRTÜSÜ İÇİN TCK DEĞİŞİKLİĞİ

erkek-memurBu arada kamuda başörtüsü düzenlemesine ilişkin atılacak adımlar netleşmeye başladı. Kılık Kıyafet Yönetmeliğinin 5. maddesinde yer alan ‘başı daima açık’ ibaresinin kaldırılmasının yanı sıra Türk Ceza Kanunu‘nda değişiklik yapılması öngörülüyor. TCK’nın 112. maddesinin “eğitim-öğretimin engellenmesi” başlığı “eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi” olarak değiştirilecek. Mevcut yasada engel olunması halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yeni düzenleme ile cezanın artırılması da gündemde. Bu maddenin “kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasına engel olunması durumunda fail hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” olarak değiştirilmesi düşünülüyor. TCK’nın 115. maddesinde yer alan “cebir veya tehditle bir kimseyi, dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlayan, açıklamaktan, yaymaktan meneden kişi, 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” fıkrasına “mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmaktan men eden kişi” ibaresi eklenecek. Yine aynı maddede “dini ibadet ve ayinlerin toplu olarak yapılmasının” engellenmesi suç sayılıyor. Bu maddeye “bireysel” kelimesi de eklenerek ibadet etmenin önündeki engel kaldırılacak.