Etiket arşivi: CHP

Danıştay’ın kuruluş töreninde gerginlik

Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü etkinliği devletin zirvesini buluşturdu. Törene ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geldi. Erdoğan’dan sonra CHP lideri salona girdi.

 

Başbakan Erdoğan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu konuşurken “Edipsizlik yapıyorsun” diyerek salonu terketti. Feyzioğlu, Erdoğan’a “Edepsizlik yapan ben değilim sayın Başbakan” diye karşılık verdi.

İKİ LİDER ARASINDA MESAFE

Kılıçdaroğlu, Başbakan’la tokalaştıktan sonra yerine oturdu. İki lider arasındaki mesafe dikkat çekti.

Danıştay‘ın konferans salonunda yapılan kuruluş yıldönümü etkinliği yargı camiası ile siyaset dünyasını buluşturdu.

 

danıştayDaha sonra kendisine ayrılan yere geçti. Salona Erdoğan’ın ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu geldi. Kılıçdaroğlu salona girdikten sonra ön sırada oturanlarla tokalaştı. Erdoğan ile de tokalaşan Kılıçdaroğlu daha sonra ön sıralarda kendisine ayrılan yere oturdu.

Salona gelen Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de Erdoğan ile tokalaştıktan sonra yerine geçti.

Törene en son gelen ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Gül, salona girdikten sonra ön sırada oturanlarla tokalaştı.

Gül’ün yerini almasının ardından tören başladı.

Önce Saygı Duruşu’nda bulunuldu. Sonra İstiklal Marşı okundu.

 

 

 

DANIŞTAY BAŞKANI’NDAN MÜDAHALE UYARISI

Daha sonra kürsüye çıkan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, şunları söyledi:

“Yargı kararlarına ve yargıçlara eleştiri getirilirken, yargı ve yargıçlar idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine sürekli engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir. Yargı sürecinin sağlıklı şekilde işleyebilmesi için bir taraftan yasama ve yürütme, yasal yetkilerini kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun kullanmalı, diğer taraftan yargıçlar da uygunsuz müdahalelerden kendilerini olabildiğince korumalıdır.

 

 

ELEŞTİRİLER KARARI AŞARAK YARGIYI ELEŞTİRİYE DÖNÜŞMEKTEDİR

Yargı kararının eleştirisi ile yargı organının eleştirisi aynı anlam ve sonucu içermemektedir. Kimi kzaman bu eleştiriler kararı aşarak, yargıyı eleştirmeye dönüşmektedir. Yargının saygınlığının zedelenmesi bir ülke bakımından yıkıcı etkilere yol açar

AJANSLAR

3 parti imzasını çekti

MHP, CHP ve BDP, vekillere yeni haklar getiren ve tartışmalara neden olan düzenlemeden imzalarını çekti. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise imzalarının arkasında olduklarını açıkladı.

 

MHP, CHP, BDP milletvekillerine yeni haklar getiren ve 4 siyasi partinin uzlaştığı kanun teklifinden son anda imzalarını çekti.

 

Yasa teklifi, dört siyasi partinin grup başkanvekilerinin imzasıyla Meclis’e sunulmuş ve dün de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti.

MHP’NİN GEREKÇESİ

MHP’nin gerekçesi, Başbakan Erdoğan’ın “Tekliften haberim yok” demesi ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın çözüm süreci ve yeni anayasa çalışmalarını kast ederek, “Bunu yapıp da diğer konularda yapmamak garip kaçabilir” açıklaması.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yapılan açıklamaları siyasi taktik olarak değerlendirdi.

Vural, “Sanki tamamen bireysel menfaatler doğrultusunda siyaset yapıldığına yönelik bir algı oluşturulmasına izin vermemiz mümkün değildir” dedi.

AK PARTİLİ CANİKLİ: İMZAMIZIN ARKASINDAYIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, TBMM Üyeliği Kanun Teklifi’nden MHP’nin imzasını çekmesine ilişkin, ”Biz attığımız imzanın doğru olduğuna yürekten inanıyoruz, yapılan düzenlemelerin doğru olduğuna inanıyoruz… Biz imzamızın elbette arkasındayız” diye konuştu.

KOMİSYONDAN GEÇMİŞTİ

meclisYasa teklifi, dört siyasi partinin grup başkanvekilerinin imzasıyla Meclis’e sunulmuş ve dün de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti.

YASA TEKLİFİ NELER GETİRİYOR?

Milletvekili haklarının tek bir kanun altında toplanmasını da öngören teklif yasalaşırsa, milletvekillerinin önceden plakasını bildirecekleri bir araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek.

Araçlara kesilen trafik cezaları, valilikler tarafından Meclis Başkanlığı’na gönderilecek. Ayrıca, vekil araçları itfaiyelere ve ambulanslara tanınan geçiş üstünlüğünden yararlanacak.

Milletvekillerinin protokoldeki yerleri düzenlenecek. Milletvekilleri, illerdeki törenlerde varsa kuvvet komutanlarından yoksa validen sonra yer alacak. Ayrıca törenlerde, emekli vekiller için de yer ayrılacak.

Teklif ile vefat eden milletvekilleri için Ankara dışında yapılacak cenaze törenleri de valiliklerce organize edilecek.

Meclis üyeleriyle eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlar ile süresi sona erenlerle bunların eşleri, anne ve babaları, bakmakla yükümümlü oldukları çocuklarının bütün tedavileri Meclis tarafından karşılanacak.

Yeni yasanın milletvekillerine getireceği bir başka ayrıcalık da, ömür boyu diplomatik pasaport hakkı olacak. Ayrıca milletvekillerine kimlik kartı yerine rozet verilecek.

Milletvekilleri kamuya ait sosyal tesislerden, o tesislerin en üst düzey yöneticisinin imkanları dikkate alınarak yararlanacak.

Milletvekillerinin maaş dışındaki ödenek ve yolluklarının da Başbakanlık Müsteşarı’na denkliği düzenlenecek.

Bunun yanı sıra, milletvekilleri, eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlara silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilecek.

ÇİÇEK: VEKİLLERE MAAŞ ARTIŞI YOK

Tartışmalara neden olan teklifle ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek bir açıklama yapmış ve teklifin maaş artışı getirmediğini ifade etmişti.

Çiçek, özetle şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil, maaş artışıyla ilgili bir yanı yok. Sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanunun çatısı altında toplanmasından ibarettir.

Meseleye böyle bakarsanız değerlendirme farklı olur, bir kıyak geçiliyor tarzında yapmak isterseniz, her kanun metninde bir şey bulabilirsiniz. Bu getirilen teklifle kamuda görevli bir müsteşarın, bir genel müdürün, bir valinin veya bir başka makam sahibinin, sahip olduğu hakların ötesinde bir şey bu teklifle benim bildiğim gelir durumu yok.

Zaten bunlar ya fiilen ya da başkaca kanunların içerisine sıkıştırılmış vaziyetteyken milletvekilliğinin ne olduğunun, hangi statüde olduğunun bir defaya mahsus belirlenmesinden ibarettir

CHP’li vekili kaçırdı

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, vekili olduğu Tunceli’de kaçırıldı.Aygün’ün PKK’lılarca kaçırıldığı açıklaması, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen’den geldi.

Aygün’ün 8 Ağustos’tan bu yana bulunduğu Tunceli’de, bugün Ovacık köyünde incelemelerde bulunduğu ve kent merkezine dönüş yolunda aracının önünün kesilerek kaçırıldığı kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, Aygün ile birlikte, danışmanı ve Akşam gazetesi Tunceli Muhabiri Kadir Merkit’i taşıyan otomobilin yolu, saat 19.00 sularında Ovacık karayolunun 35 kilometresinde kesildiği.

2 kişi oldukları belirtilen PKK militanları, muhabir ve danışmanı serbest bırakırken Hüseyin Aygün’ü alarak ormanlık alana girdi. Kaçırılma olayı da, serbest bırakılan muhabir ile danışmanın Tunceli kent merkezine dönmeleriyle öğrenildi.

İki kişinin ifadesi alınırken, bölgede operasyon başlatıldı.

 

 

EŞİ NTV’YE KONUŞTU
NTV’nin telefonla ulaştığı Aygün’ün eşi Emine Aygün, üzgün olduğunu söyledi. Tunceli’de olduğunu söyleyen Emine Aygün, olayla ilgili gelişmeleri validen öğrendiklerini kaydetti.

 

 
CHP’DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Aygün’ün kaçırılma haberinin ardından CHP Genel Merkezi hareketlendi.

Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte genel başkan yardımcıları Adnan Keskin, Nihat Matkap ve Gürsel Tekin genel merkeze gittiler.

Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarıyla biraraya geldiği ve toplantı sonrası, perti sözcüsü haluk Koç’un bir açıklama yapacağı kaydedildi.

 

DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALARI VARDI
Tuncelili olan, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu ve Tunceli’de avukatlık yapan; gözaltındaki kayıplar, köylerin yakılması ve Dersimliler’in zorla göçü, işkence ve adil olmayan yargılamalar, Dersim 1938 Katliamı başta olmak üzere Dersim’e dair pek çok hukuki girişimde bulunan ve bu konularla ilgili 3 kitabı bulunan Hüseyin Aygün, son dönemde dikkat çeken açıklamalarıyla sık sık gündeme gelmişti

‘Dersim katliamı bir soykırımdır’, ‘Uludere bir katliamdır ve bu AKP’nin 33 kurşunudur’, ‘Alevilik bir dindir’…