Alkole karşı savaş

Uzmanlar, sivrisinekten sonra ikinci hastalık buluşturan tür olan kenenin asla sıkılmaması gerektiğini söylüyor.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen Fikir Bahçesi konferansında kenenin zararları ve korunma yolları anlatıldı. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, ormancıları kene konusunda bilgi verdi.

Kenenin en çok hastalık bulaştıran sivrisinekten sonra ikinci tür olduğunu belirten Aydın, “Kan ile beslenmesi sebebiyle ölümcül bir türdür. Kenenin kan emme süresi 5-6 saat arasıdır. Bu sürenin sonunda kene, hasta yapıcı virüsleri emdiği ve hayvana veya insana bulaştırmakta. Eğer ısırmakta olan kene varsa derhal çıkartın. Cımbız veya elle çıkartma işleminin yapılabilir ama asla kenenin üzerine bir şey sıkılmamalı” dedi.

Prof. Dr. Aydın, keklik, sülün, tavşan ve sığırın bir arada olduğu her alanda kenenin görülebileceğini kaydederek, “4 saatte bir kendimizi ve hayvanlarımızı kontrol ile hastalık riskinin azaltabiliriz. Park ve bahçelerin ilaçlanması gereksiz ve zararlı. Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA)’nin kırsal alanda risk oluşturmakta. Şehirde de bu paniğe sebep olmakta” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.