Bayanlar dikkat uykusuzluk şişmanlatıyor

Diyetisyen Berna Ertuğ, halsizlik, eklem ağrıları, sürekli uyku isteği olarak kendini gösteren bahar yorgunluğunun metabolizmada gerçekleşen bazı değişimlerden kaynaklandığını belirtti.

Bahar yorgunluğu ile baş etmenin yolunun doğru beslenmeden geçtiğini kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, metabolizmanın baharla gelen değişimlere uyumu için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Ertuğ, besin çeşitliliği oluşturarak tek tip beslenmekten kaçınılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Bütün besin gruplarını içeren bir öğün tüketilmeli. Örneğin bir öğünde kıymalı sebze yemeği veya tavuklu salata, 1 su bardağı ayran ve 1 dilim ekmek tüketerek besin çeşitliliği sağlanabilir. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı kesinlikle atlanmamalı.” Beyaz undan yapılmış besinler yerine; kepek, çavdar, tam buğdaydan yapılmış tahıllı besinlerin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Ertuğ, şunları söyledi: Düzensiz tüketilen öğünler, uzun süren açlık kan şekerinin dengesiz düşmesine ve yükselmesine neden olabileceği için bahar yorgunluğu belirtileri daha kötü hale gelebilir. Dolayısıyla günde 3 ana, 3 ara öğün olacak şekilde az az ve sık sık 6 öğün tüketilmeli. Tüketilen miktarlara yani porsiyonlara dikkat edilmeli.”

BOL SU İÇİLMELİ

Havaların ısınmasıyla oluşabilecek su kayıplarını önlemek ve mevsimsel değişikliğe bağlı dolaşım problemlerinden kurtulmak için bol su tüketilmesi gerektiğini söyledi. Susamadan su içmenin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini anlatan Ertuğ, sözlerine şöyle devam etti:

“Günlük 2-3 litre su tüketerek dolaşım sistemi daha düzenli hale getirilmiş, toksinlerden kurtulma sağlanmış olur. Mevsim geçişlerinde yüksek miktarlarda tüketilen alkol, problemlerin daha da artmasına neden olur. Bu nedenle alkol tüketimi minimuma indirilmeli. Ayrıca, tercihler hafif alkollü içecekler olmalı”

Gün içerisinde yorgunluğu atmak, uyanık kalmak için sıkça tüketilen çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin kontrol altında tutulması gerektiğini de anlatan Ertuğ, şunları söyledi:

“Yüksek miktarlarda alınan kafein, kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına neden olabileceği için özellikle mevsim değişikliğindeki sıkıntıları tetiklememek adına kafein alımını minimumda tutmaya özen gösterin. Kahve, çay, asitli içecekler gibi kafeinli içecekler yerine rahatlatıcı özelliğinden dolayı bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.