Dünya ayakta ukrayna sıkıyönetim dedi

Rusya’nın Ukrayna savaş gemilerine el koymasıyla tırmanan tansiyon, dünyayı ayağa kaldırdı. NATO, Kerç Boğazı’ndaki gerilimi ele almak üzere bugün olağanüstü toplanacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) da bu akşam yine aynı başlıkla bir araya geliyor. BMGK’nın toplanması hem Rusya hem de Ukrayna tarafından talep edildi.

Son olarak Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, iki aylık sıkıyönetim kanununu imzaladı. Parlamento’nun bugün kanunu onaylaması bekleniyor.

AB’DEN UKRAYNA’YA DESTEK

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, uluslararası topluluğun Ukrayna’nın yanında duracağını açıkladı. Tusk, Twitter hesabından “Rusya’nın Azak Denizi’nde şiddete başvurmasını kınıyorum” mesajını paylaştı.

AB yöneticisi, Rusya’dan Ukrayna gemileri ve denizcilerinin iade etmesini istedi.

Aynı talep, AB’nin hemen ardından Fransa tarafından dile getirildi.

Polonya ise, Rusya’ya daha fazla yaptırım için dünyaya çağrı yaptı.

KİEV’DEN REST

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise, dakikalar önce yaptığı açıklamayla kendini savunma hakkını saklı tuttuğunu duyurdu.

Rusya’nın yeni bir Gürcistan senaryosu uygulamasına izin verilmeyeceğini belirten Kiev yönetimi, kara veya denizde Rusya’nın benzer hamleler yapmasının ihtimal dışı olmadığını açıkladı.

RUSYA’DAN AĞIR SUÇLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Kerç Boğazı’ndaki olayı Ukrayna ile ABD ve Avrupa Birliği’nin planladığını savundu. Moskova, daha önce yaptığı provokasyon suçlamasını tekrarladı.

CEPHEDEN VE SOKAKTAN FOTOĞRAFLAR

Rus donanması, dün Karadeniz ile Azak Denizi’ni bir birine bağlayan Kerç Boğazı’nda Ukrayna savaş gemilerine ateş açmıştı. Kırım’ın ilhak edilmesinden bu yana sürtüşme yaşayan iki ülke, yeniden savaşın eşiğine geldi.

Ukrayna parlamentosu, bugün ülkede 60 gün sıkıyönetime geçilmesini oylayacak.

Reuters haber ajansı, çalkantının Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesine de sıçrayabileceğini bildiriyor. Amerikan AP haber ajansı ise, Ukrayna’nın doğusunda hareket halindeki tankların fotoğraflarını dünyaya geçti.

Ukraynalı aşırı sağcı gruplar ise, meşaleler yakarak ülke donanmasına destek gösterisi yaptı. Başkent Kiev’deki gösteriye katılanların üniforma giydiği dikkat çekti.

BİTMEYEN KRİZ

Sığ Azak Denizi, Kırım’ın doğusunda ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından ele geçirilen Ukrayna topraklarının güneyinde. Kuzey kıyılarındaki iki Ukrayna limanı Berdyansk ve Mariupol, buğday ve çelik ihracıyla, kömür ithali açısından önemli.

2003’te Rusya ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma, iki ülkenin gemilerinin de özgürce bölgede seyredebilmesini öngörüyor. Ancak Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna limanlarına giren ve çıkan gemileri aramaya başladı. Bu ay başında AB bu konuda önlemler alınacağı uyarısı yapmıştı.

Aramalar, Ukrayna’nın geçen Mart’ta bir balıkçı teknesine el koymasıyla başlamıştı. Moskova, Ukraynalı radikallere dikkat çekerek, aramaların güvenlik nedeniyle gerekli olduğunu savunuyor.

Rusya, Kerç Boğazı üzerine inşa ettiği köprünün açılışını Mayıs ayında yaptı.

Rusya, 16 Mart 2014’te Kırım’ı topraklarına kattı. Ardından yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı’nın boykot ettiği referandum gerçekleşti, Rusya Kırım’ı ilhak etti. Batılı ülkeler, Kırım’ın ilhakı nedeniyle Moskova yönetimine yıllardır yaptırım uyguluyor.

Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından anayurtları olan Kırım’dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.