Etiket arşivi: en iyi hisse senedi

Borsada dönemin 13 favori hissesi

Para dergisinden İdil Taraklı’nın haberine göre; İMKB’deki banka hisselerine yönelik alımlar artarken sanayi hisselerinde ise daha seçici bir hareket gözleniyor. Sön dönemde özellikle Enka İnşaat, Gübre Fabrikaları, Konya Çimento, Mardin Çimento, Adana Çimento gibi inşaat ve çimento hisselerinin tercih edildiği görülüyor.

Analistlere göre yılın ikinci çeyreğinde özellikle çimento şirketlerinin karları bu hisseleri ön plana çıkardı.

Sanayi hisselerine ilişkin dikkat çeken bir başka unsursa temettü verimliliği. Çimento şirketlerinin karlılığının yüksek olduğunu hatırlatan analistler, “Bu doğrultuda temettü verimlilikleri de yüksek” diyorlar. Ancak bu yıl doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların bu şirketlerin de bilançosuna olumsuz yansıması bekleniyor.

Hizmet sektöründeki alımlarda öne çıkan şirketlerse Türk Telekom ve Migros. Özellikle Türk Telekom, kurum raporlarında daha fazla öne çıkmaya başladı. Bayram nedeniyle hareketlenen perakende sektörüne bağlı olarak Migros’un da güçlendiği gözleniyor.

Bu süreçte hisse senedi almak isteyenlere dalgalanmaya karşı dayanıklı, mali yapısı güçlü, prim potansiyeli yüksek 13 hisse öneriliyor…

Barkın YALÇIN / Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı

Halk Bankası

Özleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) önceki hafta Halk Bankası’nın yüzde 20.8 oranındaki hissesinin halka arz yöntemiyle özelleştirilmesine karar verildiğini açıkladı. Söz konusu açıklamada “İdaremize ait hisselerden toplam sermayenin yüzde 20.8’ine tekabül eden kısmının satış yöntemiyle özelleştirilmesine, satışın halka arz suretiyle gerçekleştirilmesine, ayrıca ilave olarak ek satış hakkının kullanılmasına ve halka arz işleminin bir yıl içinde tamamlanmasına karar verilmiştir” denildi. Özelleştirme İdaresi’nin bu kararı, İMKB’de Halkbank hisselerini baskılıyor. Ancak özelleştirme sürecinin bu yıl sonuna kadar tamamlanmaması durumunda yatırımcıların dikkati yeniden bankanın bilançosuna çevrilecek. Dolayısıyla yüksek varlık kalitesinin yanı sıra güçlü ve sürdürülebilir özsermaye potansiyeline sahip olan Halkbank’ın hisseleri için geri çekilmelerin alım fırsatı olabileceğini düşünüyoruz. Hissede 16.8 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Migros

Yılın ilk yarısında 108 açılışla mağaza sayısını 840’a yükselten Migros, 2012 yılı için mağaza açma hedefini 100’den 150’ye revize ettiğini açıklamıştı. Şirketin bu yıl itibariyle satış gelirlerini yıllık yüzde 13 artırarak 6.5 milyar TL’ye yükselteceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan Migros’un yaklaşık 1 milyar euro’luk açık pozisyonunun risk oluşturduğunu belirtmekte yarar var. Ancak Migros’un ana ortağı BC Partners’ın olası çıkışının da Migros’un hisse performansını olumlu destekleyeceğini düşünüyoruz. Migros hisseleri için 22 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Akbank

Geçen hafta Japonya’nın önde gelen finans kuruluşlarından Japan Bank for International Cooperation (JBIC) ile işbirliği anlaşması imzaladı. İki banka imzaladıkları anlaşmayla Türkiye ve çevre ülkelerdeki ithalatçıların Japon ihracatçılardan yapacağı orta vadeli alımların finansmanını sağlayacak. Öte yandan Akbank’ın altını bankacılık sisteminde değerlendirmek amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalar da önemli. Banka, bu yıl şubat ayında lansmanı yapılan “Akbank Altın Mevduat Hesabı” ile kısa sürede yaklaşık 60 bin kişiye ulaştı. Haziran sonu itibarıyla da kıymetli maden hesaplarında yer alan bakiyenin de 400 milyon doların üstünde olduğu bilgisi verildi. Yılın üçüncü çeyreğinde faizlerin inmesi ise kredi mevduat faiz spread’ini olumlu etkiliyor. Akbank’ın TÜFE’ye endeksli menkul kıymetleri tahmini enflasyonla değerlemesi, faiz gelirlerini yılın üçüncü çeyreğinde olumlu etkileyecek. Alım-satım kazançlarının katkısıyla da bankanın üçüncü çeyrekte net karının 700 milyon TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Akbank hisseleri için 8.40 TL hedef fiyatla yüzde 5 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

VakıfBank

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait yüzde 58.51 oranındaki hissesinin Hazine’ye devriyle ilgili çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, geçtiğimiz günlerde Vakıflar’a ait hisse devrinin mart ayına kadar biteceğini açıklamıştı. Kalkan, hisselerin devrine yasal olarak bir engel bulunmadığını ifade ederek yasa çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanmasını ve önümüzdeki mart ayında yapılacak genel kurula yeni sermaye yapısıyla gitmeyi ümit ettiklerini söylemişti. VakıfBank’ta devirle birlikte ortaklık yapısındaki belirsizlikler ortadan kalkacak, bankanın hukuki statüsü netleşecek. Bu çalışmada bankanın halka açıklık oranının da artırılması öngörülüyor. Türkiye’nin dört büyük bankası arasında yer almayı hedefleyen VakıfBank’ın hisseleri haber açıklandığında İMKB’de satış baskısı altında kalsa da ardından hızlı bir toparlanma yaşadı. Daha uzun vadede ve değişik kaynaklardan kendini fonlayabilme özelliği banka hisselerindeki beklentileri destekliyor. Ayrıca bankanın güçlü mali tablosu ve yılın üçüncü çeyreğinde de olumlu görünümünün devam etmesi önemli. VakıfBank hisselerinde 4.50 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Türk Hava Yolları

THY filosundaki uçak sayısı 200’e yaklaştı. THY Genel Müdürü Temel Kotil, geçen hafta 15 uçağın daha geleceğini açıkladı. Sabiha Gökçen Havalimanı’na yüklenme durumları olduğunu belirten Kotil, Atatürk Havalimanı için de biraz daha ekstra kapasite çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Şirket Atatürk Havalimanı’nı biraz daha büyütmeye çalışırken aynı zamanda Sabiha Gökçen Havalimanı’nı yedeğe alıyor. Öte yandan THY’nin üçüncü havalimanı için de planları. Söz konusu havalimanının 100 milyon yolcu kapasitesiyle Frankfurt’u bile geçeceği tahmin ediliyor. Dünyada en çok ülkeye uçan havayolu şirketi unvanını elde eden THY, büyümeye devam edecek. Şirketin yaz aylarında artan trafik verilerinin mali tablolarını olumlu etkilemeye devam edeceğini düşünüyoruz. THY’nin yılın üçüncü çeyreğinde de operasyonel iyileşmesini sürdürdüğünü tahmin ediyoruz. Şirket en az 6 büyük gövdeli uçak alımı için yıl sonuna kadar ihaleye çıkacak. THY hisseleriyle ilgili olarak son dönemde çıkan özelleştirme haberlerinin ardından ÖİB, şirketin yüzde 30 oranında blok satışı veya ikincil halka arzıyla ilgili belirlenmiş bir zamanlama bulunmadığını açıkladı. THY hisseleri için 4.30 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. Hissede “endekse paralel getiri” beklentimiz devam ediyor.

Aygaz

‘Pürsu’ markasıyla su pazarına girdi. Aygaz, bu suyu Sapanca ve Nazilli’deki kaynaklarından temin ediyor. Su işine Marmara, Ege ve Akdeniz’de başlayan Aygaz, kısa süre içinde sektörün ilk sıralarında yer almayı hedefliyor. Geniş ve dağıtım işini iyi bilen bir ekibe sahip olması, Aygaz’ı bu alanda da avantajlı kılıyor. Adım adım tüm Türkiye’ye yayılmayı hedefleyen şirket, su alanında mevcut kaynaklarına ilave yeni yatırımlarla dağıtım alanını genişletmeyi planlıyor. Öte yandan Aygaz, 2012 yılının ilk yarısında 120 milyon 8 bin TL net kar açıkladı. Şirketin 2012/6 aylık dönemdeki satış gelirleri ise geçen yılın eş dönemine göre yüzde 6 artış göstererek 2 milyar 6 milyon TL oldu. Bu arada şirket AES ile ortak olduğu Entek Elektrik’in kapasitesini 3 bin MW’a (megavat) çıkarmayı hedefliyor. Başkent ve İstanbul Doğalgaz gibi ihalelere katılmak da planları arasında. Aygaz hisselerini, gerek ihale süreçleri gerekse olumlu bulduğumuz mali tablolarıyla öneriyoruz. Hissede 8.80 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Bizim Toptan

Yılın ilk yarısında brüt satışlarını yüzde 10 artırdı. Aynı dönemde maliyetlerindeki gerilemeye bağlı olarak brüt kar marjında yüzde 5 artış kaydetti. Ancak finansal giderlerindeki yüzde 43’lük artış net karında yüzde 6 gerilemeye neden oldu. 125 mağazasıyla 61 şehirde hizmet veren Bizim Toptan, yılda 15-20 mağaza açarak hızlı tüketim malları toptan satışında pazar payını artırmak istiyor. Özellikle HoReCa (hotel-restaurant-catering) ve kurumsal segmentlere odaklanıyor. Bizim Toptan hisselerinde 28.75 TL hedef fiyatla yüzde 20 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Kiler Alışveriş Hizmetleri

Halen 32 ilde hizmet veren şirket, Türkiye’nin bütün illerinde olmayı hedefliyor. Hatta illerin yanı sıra nüfusu 30-50 binin üzerindeki bütün ilçelerde de olmayı planlıyor. Kiler, bu hızlı büyümeyi sağlamak için Türkiye’nin farklı bölgelerinde müdürlükler, lojistik merkezleri kuruyor. Kiler Grubu’nun 2012 faaliyet dönemi itibariyle mağaza sayısı 195. Şirket yılın ikinci çeyreğinde operasyonel performansındaki düşüş nedeniyle 4.5 milyon TL net zarar açıklamıştı. Kiler’in yılın ilk yarısında geçen yılla karşılaştırılınca brüt satışlarını yüzde 26 artırdığı görülüyor. Geçen yılın ilk 6 aylık döneminde 10 milyon 267 bin TL zarar açıklayan şirket, 2012’nin ilk yarısında ise 3 milyon 649 bin TL kar bildirdi. Yılın ikinci çeyreğinde net zarar açıklamasına rağmen karlılığının ilk yarıda geçen yıla oranla önemli derece artması önemli. Kiler hisseleri için hedef fiyatımız 3.70 TL. Bu da yüzde 22 prim potansiyeline işaret ediyor.

TAV Havalimanları Holding

Geçen yılın ilk yarısında 13 milyon 920 bin TL zarar açıklamıştı. Bu yılın aynı döneminde 105 milyon 467 bin TL net kar bildirdi. Bunda yolcu sayısındaki artış, operasyonel başarı ve net finansman giderlerindeki düşüş etkili oldu. TAV Havalimanları Holding’in işlettiği havalimanlarını kullanan yolcu sayısının yüzde 35 artması, ocak ayında İzmir Adnan Menderes İç Hatlar Terminali’nin operasyonuna başlanması ve duty free satışlarının olumlu katkısı şirket hisselerine olumlu yaklaşmamızı destekleyen veriler. Öte yandan TAV yetkilileri, bir açıklamalarında yeni yapılması planlanan ve 100 milyon yolcunun geçeceği İstanbul’daki üçüncü havalimanı için ihaleye girmeye mecbur olduklarını ve buna tek başına yeterli olduklarını açıkladı. Kredisi, finansmanı, projesi, yapımı ve işletmesi çok zor olan bu yatırım için şirket ihaleye başka bir konsorsiyumla girmeyi düşünmüyor. Bu konuda TAV yetkilileri, “Herhangi bir ortağımız yok. Biz TAV olarak bu konuda yeterliyiz ve sadece kendimiz gireriz” açıklamasında bulundu. TAV’ın Haziran 2012’de devraldığı Al Rajhi Holding Group ve Saudi Oger Ltd. ile eşit oranda (yüzde 33) sahip olduğu ve halihazırda faaliyette olan 2011 yılında 3.8 milyon yolcuya hizmet vermiş olan Medine Uluslararası Havalimanı’nın işletmesini alması da çok önemli. Artan operasyonel performansı doğrultusunda TAV hisseleri için “kademeli alım” öneriyoruz. Hedef fiyatımızı revize ettik ve 12 aylık dönem için 15.80 TL’ye yükselttik.

Ülker Bisküvi

2012 yılı 6 aylık cirosu, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 56 yükselerek 1 milyar 141 milyon TL oldu. Konsolide satış hacmi de satış şirketlerinin yeniden yapılandırılmasının etkisiyle yüzde 37.5 artarak 200 bin 872 tona yükseldi. Satış gelirlerindeki büyümenin ana etkenleri çikolata ve kek segmentlerinin konsolidasyonuyla birlikte satış noktalarındaki yeniden yapılanmanın sonucunda artan etkinlik oldu. Ancak beklentilerin altında gerçekleşen gelirler, işletme sermayesi ihtiyacı doğurabileceği sinyalini veriyor. 2012/6 aylık döneminde şirketin FAVÖK’ü (faiz giderleri, amortisman giderleri, vergi öncesi kar) ise 2011’in eş dönemine göre yüzde 258 yükselerek 112 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin 2012 yılında satış gelirlerinin, geçen yıla oranla yüzde 33 yükselerek 2 milyar 401 milyon, FAVÖK’ünün ise yüzde 167 yükselerek 207 milyon TL olmasını bekliyoruz. 2012 yılı net kar beklentimizse 163 milyon TL. Ülker Bisküvi hisselerinde 8.90 TL hedef fiyatla yüzde 12.5 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Koza Altın

Maden arama faaliyetine yoğunlaşan sektörde rekabetin önümüzdeki 3 yıllık dönemde Batı Anadolu’da yoğunlaşması bekleniyor. Koza Altın, kaynak hesaplamalarının tamamlanmış olduğu 14 arama projesine ve 417 arama ruhsatına sahip. Ovacık, Mastra, Kaymaz, Çukuralan, Söğüt, Diyadin ve Himmetdede’de kaynak genişletilmesine odaklandı. Himmetdede projesine ilişkin inşaata bu yıl başlayıp 2013’ün ilk yarısında işletmeye almayı planlayan şirketin hedefi, burada yıllık 100 bin ons üretmek. Türkiye’nin halen yüksek bir altın potansiyeline (yaklaşık 6 bin 500 ton) ve düşük üretim rakamlarına sahip olması (yılda 10 ila 20 ton), önümüzdeki dönemde Koza Altın için avantaj. Şirket, 2012 yılı 6 aylık dönemde 2011’in eş dönemine göre yüzde 120 artışla 347 milyon TL net kar açıkladı. 2012 yılı net kar beklentimiz yüzde 41 artışla 651 milyon TL. Aynı dönemde satış gelirlerinin yüzde 33 artışla 1 milyar 75 milyon, FAVÖK’ünün de yüzde 36 artışla 841 milyon TL olacağını tahmin ediyoruz. 2012 yılı tahmini rakamlarıyla hesapladığımız piyasa çarpanları 9 fiyat/kazanç (F/K), 3.9 piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) düzeyinde. Koza Altın hisseleri için hedef fiyatımız, altın fiyatlarına ilişkin kısa vadeli olumlu beklentilerimiz doğrultusunda 45 TL. Yüzde 16 yükselme potansiyeliyle “endeksin üzerinde getiri” bekliyoruz.

Tüpraş

Net rafineri marjı, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın eş dönemine göre 0.69 dolar/varil azalarak 3.65 dolar/varil seviyesinde gerçekleşti. Tüpraş, 2012 yılı ilk 6 aylık dönemde yurtiçi satışlarını yüzde 7 (572 bin ton) artırdı. İhracat dahil toplam satışlarsa geçen yıla göre yüzde 5 artışla 11.9 milyon tona ulaştı. Ürünler bazında bakıldığında; motorin satışları ilk 6 ayda geçen yılın yüzde 19, jet yakıtı satışı ise 14 üzerinde gerçekleşti. Doğalgaz ithalatındaki problem nedeniyle tüketimi artan fuel oil satışı geçen yılın yüzde 8 üzerine çıkarken, asfalt satışları yüzde 9 altına geriledi. Yurtiçi satışlarda jet yakıtında ilk altı 6 ayda satış rekoru kırıldı. Miktar artışlarının yanı sıra aynı dönemde yüksek seyreden döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarıyla da Tüpraş’ın satış gelirleri 2011’in yüzde 24.8 üzerine çıktı. 2012 yılı ilk 6 ayında, fiyatların hızla düşmesi dolayısıyla uğranılan ham petrol ve ürün stok zararına rağmen izlenen doğru tasarruf politikaları sayesinde şirket, 426 milyon 7 bin TL net dönem karı elde etti. Tüpraş, 2014’te devreye alınması planlanan 2.4 milyar dolarlık “fuel oil dönüşüm” yatırımına da devam ediliyor. Temmuz ayı itibarıyla projenin yüzde 25’i tamamlandı. Şirket için 2012 yılı tahmini rakamlarıyla hesapladığımız piyasa çarpanları 9.5 fiyat/ kazanç, 2.1 piyasa değeri/defter değeri düzeyinde. Tüpraş hisselerinde 48 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. Hissede beklentimiz “endekse paralel getiri” yönünde.

Anadolu Cam

Ürettiği ürün açısından ekonomideki dalgalanmalara karşı diğer cam kollarına göre daha az hassas olan şirket, yurtiçinde lider durumda. Topkapı fabrikasını Eskişehir’de yeniden faaliyete alacak ve böylece ciddi maliyet tasarrufu sağlayacak. Çünkü bu fabrikada yeni ve güncel teknolojiye sahip tesislerle üretim maliyetlerinde düşüş sağlayacak. Ayrıca elektrik ve doğalgazı Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde çok daha düşük tarifeden satın alacak. Bunların bilançoya olumlu yansımalarını 2013 yılı sonuçlarında görebiliriz. Ancak doğalgaza yapılan zam şirketin enerji maliyetlerini yükseltebilir. Bu da şirket hisseleri için baskı oluşturabilir. Anadolu Cam, yılın ilk 6 aylık döneminde 2011’in eş dönemine göre yüzde 53 düşüşle 38 milyon 3 bin TL net kar açıkladı. Yüksek bir kapasite kullanım oranıyla uluslararası faaliyetlerinde ciddi iyileşme sağlayan şirketin 2012 yılı 6 ayında cirosu, 2011’in eş dönemine göre yüzde 19 yükselerek 725 milyon TL’ye ulaştı. Yine aynı dönemde yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlarında cam üretimi 926 bin, cam satışı ise 861 bin ton olarak gerçekleşti. Şirket hisselerinde 3.09 TL hedef fiyatla yüzde 21 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. “Al” tavsiyemizi koruduğumuz şirket hisselerinde “endeksin üzerinde getiri” bekliyoruz.

Kaynak:Mynet.com.tr