Etiket arşivi: Kaleköy

Antalya”da yeni bir cennet kaleköy

kaleköyYılda 3 milyon yerli ve yabancı tatilcinin ziyaret ettiği Kaleköy, zirvedeki Simena Kalesi, su altındaki Batık Kent, taş evler, kaya mezarları ve antik tiyatrosuyla adeta açık hava müzesini andırıyor. Yazar Falih Rıfkı Atay’ın ‘Yeryüzündeki Cennet‘ diye nitelendirdiği Kaleköy’e, ada olmamasına rağmen karayoluyla ulaşım mümkün olmadığı için sadece deniz yoluyla gidiliyor. Araç bulunmadığı için sessiz ortamı, temiz havasıyla dikkat çeken Kaleköy, Sinema Kalesi ve antik tiyatrosuyla turistlerin ilgisini çekiyor.

 

Antalya’ya 185 kilometre uzaklıktaki Kaleköy, mavi tura çıkan yatların uğrak yerleri arasında yer alıyor. Yatlardan inen ziyaretçiler, içerisinde Ortaçağ’dan kalma tiyatro ve tapınak bulunan Simena Kalesi’ne çıkıyor. Yaklaşık 300 metre yükseklikten Batık Şehir, doğal liman olan Üçağız Köyü ve adaların eşsiz manzarasını izlemenin keyfine varan ziyaretçileri, denizin içindeki Likya lahiti karşılıyor. Tarih, doğa ve deniz üçlemesinin iç içe olduğu bu şirin köy, berrak deniziyle ilgi görüyor..

 

 

Kaleköy’de tatil yapan Fikri Mesci, Kaleköy’ün denizi, doğası ve tarihi dokusuyla sanki cennetten bir köşe olduğunu söyledi. Sabahları kuş sesleriyle uyandıklarını belirten Mesci, “İyi ki tatil için burayı tercih ettik. Huzurlu bir tatil için ideal bir yer” dedi.

CARETTA CARETTALARI GÖRDÜK

Yerli tatilcilerden Hicran Benli ise, “Kaleköy’ün methini çok duydum. Daha önce internetten araştırmıştım. Carettacerettaları çok merak ediyordum. Geldiğimizden beri 40’tan

fazla carettacaretta görme şansımız oldu. O yüzden kendimizi çok ayrıcalıklıhissediyoruz. Burası çok özel bir mekan. Tarihi dokusu da var. Burada olduğumuz için çok heyecanlıyız. Herkesin buraya gelmesini öneriyoruz” diye konuştu.

 

Kaleköy’e ilk kez gelen Uygur Aydemir da tarih, doğa ve denizin iç içe girdiği yarımadanın insanlara sunulan olağanüstü bir güzellik olduğunu dile getirdi. (DHA)

 

Marmara’da 5.3 lük deprem

Marmara bölgesinde saat 08:33’de merkez üssü Kaleköy Gökçeada olan 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, merkez üssünün Gökçeada’nın Kaleköy köyü olarak saptadığı 5.3’lük deprem saat 08.33’te yerin 9.8 kilometre derinliğinde meydana geldi. Bu depremin öncesinde saat 07.10’da 2.3, saat 07.38’de 2.2, saat 08.32’de 3.3 büyüklüğünde depremler kaydedildi.

Ardından gelen 5.3’lük deprem, Çanakkale ve çevresinde şiddetli olmak üzere Kocaeli‘den İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Gökçeada ve Çanakkale’de halk paniğe kapılıp korkuyla sokaklara fırlarken, İstanbul ve Tekirdağ’da da kısa süreli panik yaşandı. Yine merkez üssü Kaleköy olan saat 08.42’de 3.6, saat 08.53’te 3.1, saat 08.57’de 2.2’lik artçı şoklar kaydedildi.

deprem-marmaraİlk belirlemelere göre can kaybı ve yaralanan olmadığı depremde, Kaleköy ve Gökçeada’da bazı binaların duvarlarında çatlaklar oluştu, evlerdeki eşya devrildi.

BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK ŞİDDETLİ HİSSETTİK 

Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay “Yüzeysel olması nedeniyle depremi şiddetli hissettik. Ancak ilçe genelinde yaptığımız ilk kontrollerde herhangi bir hasada rastlamadık. Panik havası yavaş yavaş dağılıyor” dedi.

UZMANLARDAN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu depremi değerlendirdi ve, “Gökçeada açıklarında meydana gelen 5,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem o bölge için normal. Yeri ve özellikleri hakkında henüz bilgim yok. Şaşırtıcı olmayan beklenen bir depremdi. Ama kırılmanın hangi mekanizmada olduğunu söylemek için bilgiye ihtiyacımız var” dedi.

‘ANORMAL BİR ŞEY DEĞİLDİR’

Çanakkale Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Gökçeada’da meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremle ilgili, “Deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın Semadirek Adası ile Gökçeada arasındaki fay aktivitesidir. Anormal bir şey değildir” dedi.

Perinçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin sürpriz olmadığını, bölgede insanlarca hissedilmeyen yüzlerce sarsıntı olduğunu bildirdi.Son depremle bunun net bir şekilde duyulduğunu belirten Perinçek, “Deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın Semadirek Adası ile Gökçeada arasındaki fay aktivitesidir. Anormal bir şey değildir” diye konuştu.Perinçek, Kuzey Anadolu Fay hattının Saros Körfezi’nden Gökçeada’nın kuzeyine uzandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Keşke böyle onlarca deprem olsa da beklenen büyük Marmara depremi için enerji birikmese. Çünkü enerji birikmesi çok daha kötü sonuçlar veriyor. Keşke her 10-15 günde bir böyle deprem olsa. Kuzey Anadolu Fayı Tekirdağ dolaylarında karaya çıkıyor ve Saros’da denize giriyor. Burada iki fay var, biri Gökçeada’nın yakınında denizin biraz açığında, diğeri Semadirek açıklarında. Bu fay sürekli hareket halinde. Deprem kesinlikle sürpriz değil. Derinlik bu depremde çok önemli değil.” Bu arada, deprem Bursa ve Balıkesir’de de hissedildi.