Etiket arşivi: teknoloji

ASUS Gelecek Nesil Padfone™ Infinity yi Tanıttı

 

ASUS, pürüzsüz metalik tasarıma ve PadFone™ Infinity İstasyon’a takıldığında 10.1 inç tablete dönüşen 5 inç Full HD ekrana sahip güçlü bir LTE akıllı telefon olan PadFone™ Infinity’yi tanıttı. PadFone™ Infinity, Android 4.2’ye ve dört çekirdekli CPU’su ve 19 saate kadar 3G konuşma süresi sağlayan Qualcomm® Snapdragon™ 600 işlemcisi sayesinde çığır açan mobil performans özelliklerine sahip.

ASUS Başkanı Jonney Shih, “PadFone™ Infinity, PadFone™ serimizin geldiği son nokta. ‘Design Thinking’ felsefemizin gösterdiği gibi, muhteşem tasarımı ödün vermeyen kullanıcı deneyimiyle birleştiriyor.”

Ayrıcalıklı performans ile ayrıcalıklı tasarımRoketlerde kullanılan alüminyumdan üretilen ince yekpare tasarımıyla ASUS PadFone™ Infinity hem güzel hem de sağlam. İnç başına 441 piksel ile 1920 x 1080 tam HD çözünürlüklü 5 inç ekran, okuduğunuz metni basılı bir sayfa kadar net gösterir ve yüksek çözünürlüklü görüntüler, tüm detayları muhteşem bir şekilde gözler önüne serer. 64GB depolama, rahat ve tepkisel bir üstün Android deneyimi için sınıfının lideri dört-çekirdek CPU’lu Qualcomm® Snapdragon™ 600 1.7GHz işlemciyi tamamlıyor. 100Mbit/s LTE ve 42Mbit/s DC-HSPA+ ise super hızlı internet taramasını ve indirmeyi garantiliyor.

ASUS PadFone™ Infinity, deklanşör gecikmesi olmadan muhteşem detaylara sahip görüntüler çekmeye imkan tanıyan bir f/2.0 beş-elemanlı yüksek performanslı bir 13 megapiksel kameraya sahip. Özel bir görüntü sinyal-işlemcisi, düşük ışık görüntülerin kalitesini artırır ve PadFone™ Infinity’nin saniyede sekiz kare olacak şekilde art arda 100 fotoğraf çekmesini ve eşzamanlı olarak 1080p tam HD video kaydetmesini sağlar. PadFone™ Infinity ayrıca Micro-USB-uyumlu MyDP portuyla 1080p tam HD videoyu aktarabilir.

Uygulamaları ve mobil veriyi anında paylaşınASUS PadFone™’un eşsiz ikisi-bir-arada yapısı, akıllı telefon ile tablet arasında veri senkronizasyonu yapma zahmetini ortadan kaldırıyor. Yuvaya yerleştirilir yerleştirilmez, PadFone™’deki veri ve ayarlar anında PadFone™ Infinity İstasyon’a geçiyor ve çalışan uygulamalar, daha büyük ekrana uyum sağlayacak şekilde yeniden formatlanıyor. İki cihaz arasında tek bir veri planı paylaşılabildiğinden, mobil veri faturaları da azalıyor.

PadFone™ Infinity, aralarında not almak için SuperNote 3.1, çarpıcı fotoğraf albümleri yaratmak için Story ve PadFone™ Infinity’nin ses kontrolünü sağlayan ASUS Echo’nun da bulunduğu muhteşem ASUS uygulamalarıyla birlikte geliyor.

PadFone™ Infinity 19 saate kadar 3G konuşma süresine sahip; bu süre PadFone™ Infinity İstasyon yuvasına takılı olduğunda 40 saate kadar çıkıyor. PadFone™ Infinity İstasyon’da ayrıca PadFone™ Infinity’yi üç kereye kadar şarj etmeye yetecek pil kapasitesi de bulunuyor.

Geleceğimizi Şekillendirecek 10 Teknoloji

Açıklanan sonuçlara göre dünyada internet ve veri paylaşımı arttıkça veri büyüklüğü akıl almaz boyutlara ulaşacak, internet hızı ise milyonlarca kat artacak. Diğer taraftan yenilenebilir enerji kaynakları daha sık kullanılmaya başlanacak, robot kullanımı artarken tıp dünyası da pek çok hastalığı tedavi edebilme yetkinliğine kavuşacak. Cisco’nun baş fütüristi ve teknoloji uzmanı Dave Evans tarafından açıklanan sonuçlara göre dünyayı değiştirecek teknolojilerin başında, nesnelerin interneti geliyor.

1- Nesneler de internet kullanacak

Daha önceki bir yazımızda yer verdiğimiz Cisco’un araştırmasına göre 2020’de internete bağlı nesnelerin sayısı 50 milyara ulaşacak.  Bu da dünyada kişi başına 5-6 cihazın internete bağlanacağı anlamına geliyor. Şu anda pek çok kişi PC, akıllı telefon, tablet ve televizyon gibi cihazlarla internete bağlanmış durumda. Evans: “Gelecekte veriyi toplayan, ileten, analiz eden ve dağıtan düşük güçlü sensor ağları olacak” diyor. Zigbee, 6LoWPAN ve Z-wave standartlarına dayanan bu sensorlar günümüzde de şaşırtıcı şekillerde kullanılmaya başlandı. Örneğin 6LoWPAN, Vint Cerf tarafından şarap mahzeni klima izleme sistemi için kullanılıyor. Z-Wave Verizon’un akıllı ev servisi için kullanılıyor. Ayakkabıların içine yerleştirilen sensörler kişinin acil sağlık durumu hakkında bilgi veriyor. İsveç’te bir ağaca bağlanan sensörler ağacın duygu durumunu ve düşüncelerini..

 

2- Veri büyüklüğü inanılmaz boyutlara ulaşacak

Sanal dünya varlığımız da büyük bir hızla artıyor. 2008’de 5 exabyte’lık veri üretilmişti. Bu, 1 milyar DVD büyüklüğüne denk geliyor. Şu anda ise 1.2 zettabyte bilgi üretiyoruz. 1 zettabyte 1024 exabyte’a denk geliyor. Evans bu büyüklüğü şöyle anlatıyor: “Dünyadaki her kişinin 100 yıl boyunca tweet atması ya da en sevdiğiniz bir saatlik TV dizisinin 125 milyon yıl gösterilmesi ile eşit büyüklükte. Bu artışa Cisco, “Zettaflood” (zetta seli) adını veriyor ve çok gelişmiş ağlara ihtiyaç duyulacağına dikkat çekiyor.

3- Dağ gibi veriler bulut bilişimde muhafaza edilecek

Bu zetta seli yaratan verilerin çoğu, ileride bulutta depolanacak. Cisco’ya göre 2020’de dünyadaki tüm verilerin 1/3’ü buluttan geçecek. Global bulut hizmeti geliri her yıl yüzde 20 artacak ve IT ve yenilik harcaması 2014’te 1 trilyon dolara ulaşacak. Bu yeni bir Google oluşturmaya yetecek bir büyüklük.

Bulutun sunacağı güç bizim iletişim kabiliyetimizi de artıracak ve gerçek zamanlı tercüme gibi hizmetler verilebilecek. Şu anda bile bir Android telefondan ses araması (voice search) Google bulutuna gönderiliyor ve sonuç alınabiliyor. Evans’a göre ileride bulut bilişim sayesinde daha akıllı iletişimler olacak. Örneğin sürekli bağlantılı cihazlar sayesinde ağ, kişinin mevcut bilgisini algılayabilecek ve arabasında 60 km hızla giden biri için video görüşmenin iyi seçenek olmadığını bilecek kadar akıllı olacak. Tabii o zamana kadar şoförsüz Google arabalar kullanmıyor olursak diyor Evans.

4- İnternet milyonlarca kat hızlanacak

Ağ bağlantı hızı öylesine artacak ki şu andaki hızdan 3 milyon kat daha hızlı internet kullanabileceğiz. Evans evindeki ağ bağlantı hızından örnek veriyor ve ağ bağlantı performansının 1990’a göre 170.000 kat arttığını söylüyor. Evanz, şu anda evinde 50 Mbps bant genişliğine sahip ve gelecek 10 yıl içinde bunun 3 milyon kat artacağını tahmin ediyor.

5- Sosyal medya kültürel yapıyı değiştirecek

Sosyal ağların gücü kültürleri değiştiriyor. En önemli örneği Arap Baharına neden olan Mısır devrimi. Sosyal etkiler kültürler arasında hızla yayılıyor. Daha küçük bir dünyada bilgi daha hızlı yayılıyor. Olayların yayılışı, algılanışı “yakın zaman”dan “gerçek zaman”a dönüşecek. Bu da kültürler arası anında etkilerin artmasına neden olacak.

6- Yenilenebilir enerji kaynakları yaygınlaşacak

İnsan nüfusu artarken, enerji ihtiyacı da genişliyor. Tahminlere göre gelecek 20 yıl boyunca her ay 1 milyon nüfuslu yeni bir şehir oluşacak. Bu insanların enerji ihtiyacı için de daha verimli enerjiler tercih edilecek, özellikle güneş enerjisi. Evans’a göre güneş, tek başına, enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek güçte. Aslında her biri 9000 hektarlık 25 solar alan tüm dünyanın enerji ihtiyacını karşılar. Her yıl 170.000 km. kare orman alanının yol olduğunu düşünürsek bu pek de olmayacak bir şey değil. Evans’a göre böyle bir güneş enerjisi alanının yapılması üç yılda tamamlanabilir. Gelecekte enerjiyi verimli hale getirecek teknolojiler daha da önem kazanacak.

7- Fizikselden sanala geçişe devam

Daha fazla nesne fiziksel dünyadan sanal dünyaya aktarılacak. Günümüzde kitap ve DVD satın almaktansa e-book ve film indirmeyi tercih ediyoruz. 3D baskı teknolojisi, bisikletten gıdaya her tür fiziksel nesneyi anında üretebilmemizi sağlayacak. Evans, “3D baskı malzemeleri objeleri oluşturmak üzere katman katman bir araya getirme işlemidir” diyor. Bu işlem şu anda bile oyuncaklardan arabalara bazı nesnelerde uygulanıyor çünkü işlem malzemelerin birbiri üstüne katman katman eklenmesi ile yapılıyor. Hatta Evans çok da uzak olmayan bir gelecekte insan organlarını bile bu şekilde üretebileceğimizi söylüyor.

 

8- Augmented reality (Artırılmış gerçeklik) yaygınlaşacak

Gerçekliğimiz değişecek ve genişleyecek. Sanal insanlar yani robotlar ve online avatarlar iş gücüne katılacaklar. Evans, “Şu anda bile animasyon karakterler konuşulanları anlıyor, konuşmayı metne çeviriyor ve daha önceki görüşmeleri hatırlıyor” diyor. 2020’de robotlar insanlara göre fiziksel olarak daha güçlü olacak. 2025’te robotların sayısı insanlarındakini geçecek. 2032’de robotlar zihinsel olarak da insanlardan üstün konuma gelecekler. 2035’te robotlar iş gücü olarak insanların yerini alabilecekler. Ama o zamana kadar augmented reality (Artırılmış gerçeklik) okullara, hastanelere girecek.

9- Tıp teknolojisiyle pek çok şeye çare bulunacak

Gelecek 10 yıl tıp teknolojisinin de küçük cihazların gelişme hızına bağlı olarak büyük bir hızla gelişeceği tahmin ediliyor. Nanobot gibi cihazlar organların kendi dokusundan yeniden yapılmasını sağlayacak, beyin makineleri omurilik zedelenmesine bağlı sakat kalan insanların normal yaşam sürmesini sağlayacak.

10- Tıp dokuları tamir etmeye başlayacak

Tıp dünyası da teknolojik gelişmelerden nasibini alacak. Mart 2010’da görme özürlü hastaya retina nakli, Haziran 2011’de yapay kalp yapılmıştı. Tüm bu teknolojiler sağlıksız dokuların tedavi edilmesi için kullanılacak ve beyin hasarı bile giderilebilecek. Evans’a göre insanlar bu tip teknolojileri insan vücudunda o kadar çok kullanacaklar ki insanlar Star Trek’teki Borg’lar gibi olacaklar.

Sadece 10 yıl içinde bu denli büyük gelişmelerin olması şaşırtıcı olduğu kadar heyecan verici. 10 maddelik bu listenin sözünü ettiği teknolojiler insanın hayal sınırını zorlayacak kadar çok yeniliğe gebe. Bu teknolojilerin yavaş yavaş günlük hayatın içine doğal bir şekilde girişine hep beraber şahit olacağız. Kaynak:TTNET