Etiket arşivi: zam

Memurun beklediği zam oranı açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, konfederasyonlarla varılan anlaşmanın ardından memur ve memur emeklilere yapılan zam oranlarını açıkladı. Bakan Faruk Çelik’in açıklamaları şöyle;  “Zorlu bir süreçten sonra anlaşmaya varılması memnuniyet verici. 2016 yılının ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayda yüzde 5 olmak üzere kümülatif yüzde 11.3 olacak. 2017 için ise ilk 6 ay için yüzde 3 ikinci 6 ay için de yüzde 4 zam yapılacak. Ayrıca enflasyonun maaş artışını aşması durumunda fark kamu çalışanlarına ödenecek. Eylül ayından geçerli olmak üzere memur emeklimizin tazminatlarındaki düzenleme ile memur aylıklarında 100 TL artış sağlanacak” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme görüşmelerine başlarken hükümetin zam teklifinin 2016 yılı için yüzde 3+3 2017 yılı için de yine yüzde 3+3 olarak açıklamıştı.
memur3 AĞUSTOS’TAN BU YANA GÖRÜŞÜYORLARDI

Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 2 milyonu bulan memur emeklisinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde yasal süre bugün bitti. 3 Ağustos’taki ilk toplantıyla başlayan 3. dönem toplu sözleşme süreci kapsamında, Kamu İşveren ile Kamu Görevlileri Sendikaları heyetleri genel talepleri görüşmek için dört kez bir araya gelmişti.
Üçüncü toplantıda, memurlara 2016’nın her iki yarısında 4+4, 2017’nin her iki yarısında ise 3+3 oranında artış ve enflasyon farkı öneren Kamu İşveren Heyeti, memur konfederasyonlarının tepkisi üzerine, dördüncü toplantıda bu teklifini 2016 yılı için 5+4, 2017’nin her iki yarısında ise 3+3 oranında artış ve enflasyon farkı olarak artırmıştı.

BAKAN’DAN İBADET TATİLİ AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik cuma günleri memura ibadet tatili için çalışma yapılacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik memurların bu toplu sözleşmedeki kazanımlarını kameralar karşısında açıkladı. Kazanımlar arasında memurların Cuma günü ibadet tatili için çalışma yapılacağı da belirtildi.  Memur-Sen toplu sözleşme teklifleri arasında 2 saatlik Cuma Namazı arasını da dile getilmişti.
NAMAZ ARASI
Memur-Sen, kamu görevlilerinin cuma namazı konusunda taleplere karşılamak için toplu sözleşme tekliflerine,  namazı vakti izin süresi konusunu eklemişti. Teklif, kamu görevlilerinin günlük çalışmaya ara verme süresinin günleri için, Namazı vaktini de içine alacak şekilde 2 saat olarak uygulanmasını içeriyor.

İşçiye zam yasası yarın Mesclis’te

İşçi ve işveren örgütleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle meclis kapanmadan yasalaşamayan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı, yarın görüşülmeye başlanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dün Meclis’in açılışından sonra Meclis’te grubu bulunan parti yöneticileriyle birebir görüşme yaparak, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın yarın genel kurul gündemine getirilmesi konusunda uzlaşma sağladı. Görüşmelerden kapanması muhtemel 13 sendika için de  bir sürpriz çıktı.

Başbakan Erdoğan’ın ‘uzlaşmadan bana gelmeyin’ mesajı verdiği işçi ve patronların anlaştıklarını beyan ederek 20 Eylül’de yapılan buluşmanın ardından 600 bin işçi için zam umudu Meclis’e kalmıştı.

Toplu İş İlişkileri Yasası’nın Meclis kapanmadan önce çıkmaması, 350 bin işçinin 2012 yılı zamlarını alamamasına neden olurken, yıl sonuna kadar toplu sözleşme süresi dolacak işçi sayısı 600 bine ulaşacaktı.

Başta otomotiv, beyaz eşya, demir çelik sektörlerinde olmak üzere yüz binlerce işçi zam umuduyla bekliyor. 2012 yılı sonuna kadar kamu ve özel sektörde toplam 600 bin işçinin toplu sözleşme imzalaması gerekiyor. Ancak Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, genel kurul gündemine gelmeden Meclis kapanınca iş hayatında tam bir kaos ortaya çıktı.

BARAJ MEVCUTLAR İÇİN 1, YENİLER İÇİN 3

Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, yeni kurulacak sendikalar için iş kolu barajını yüzde 10’dan yüzde 3’e indiriyor. Yani yeni kurulacak bir sendikanın bir işyeri veya işletmede toplu sözleşme masasına oturabilmesi için, o iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde 3’ünü üye yapması gerekecek.

Ancak bu baraj, Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) üyesi olan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK için ilk 4 yıl yüzde 1, sonraki 2 yıl yüzde 2 ve 2018 yılından itibaren de yüzde 3 olarak uygulanacak. İşte hem işçi hem de işverenler işkolu barajının kademeli olarak yüzde 3 uygulanması konusunda anlaşmıştı. Yarın da tasarı genel kurulda bu haliyle oylanacak.

13 SENDİKAYA SÜRPRİZ!

İş kolu barajının mevcut konfederasyonlara bağlı sendikalar için yüzde 1’e indirilmesi bile 13 sendikayı kurtarmıyor. Yani yüzde 1’lik baraja rağmen Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı toplam 13 sendika ‘toplu sözleşme imzalama yetkisini’ kaybediyor. İşte yarın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde verilecek bir önergeyle bu durum ‘kısmen’ düzelecek.

Önerge ile 2009 yılı istatistiklerine göre iş kolu barajını aşan ve toplu sözleşme yetkisine sahip olup, yetki tespiti başvurusunda bulunan sendikalar için ‘yüzde 1 barajı aranmaz’ denilecek. Bu sayede 13 sendikanın toplu sözleşme imzalayamama riski de ortadan kalkmış olacak.

SORUN NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

2009 yılından beri gerçek sendikalı işçi istatistikleri yayınlanmadığından sözleşme süresi dolan sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından toplu sözleşme yetkisi alamıyor. Dolayısıyla da işverenlerle yeniden masaya oturamıyor. İstatistiklerin yayınlanmaması bu yıl kamuda 200 bin, özel sektörde 400 bin olmak üzere yaklaşık 600 bin işçinin zam alamaması anlamına geliyor.

3 MİLYON DEĞİL 900 BİN SENDİKALI

Sendikaların toplu sözleşme imzalayabilmesi için yeni istatistiklerin yayınlanması gerekiyor. Bakanlık, gerçek istatistikleri açıklarsa Türkiye’de sendikalı işçi sayısının 3 milyon 230 bin değil; 930 bin olduğu ortaya çıkacak.

Bu durumda, mevcut sendikalar için iş kolu barajı yüzde 1’e bile inse 13 sendika her halükarda yetkisini kaybetmiş olacak.

CHP YASAYA TÜMDEN KARŞI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e ‘tasarının ivedilikle Genel Kurula gelmesi’ konusunda destek veren CHP, tasarıya ise ‘kesinlikle’ destek vermeyecek. CHP İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Başkanı Süleyman Çelebi, “Dağ fare doğurmuştur. Bu düzenleme hem ILO normlarına hem de Avrupa Sosyal Şartına tamamen aykırıdır. Biz parti olarak hiçbir şekilde bu düzenlemeye destek vermeyeceğiz” dedi.

Çelebi, tasarı ile iş kolu barajının yüzde 10’dan yüzde 3’e indirilmesinin ‘iyileştirme’ gibi göründüğünü ancak kendilerinin barajın tamamen kalkmasından yana olduklarını söyledi. Yine işkolu sayısının 28’den 21’e düşmesi nedeniyle, barajın bugünkü sistemle yüzde 16 ila 24’e çıktığını ileri süren Çelebi, “Yüzde 10 ile barajı aşabilen sendikalar, yeni sistemde barajı aşamayacaklar” dedi.

MEVCUT SEVDİKALAR YETKİ KAYBEDECEK

Çelebi, bu nedenle 13 sendikanın yetki kaybedeceğini bunu engellemek için de yarınki görüşmelerde bir önerge verileceğini söyledi. Ancak bu önergenin de 13 sendikayı kurtarmayacağına dikkat çeken Çelebi, “kurtarmaz çünkü değişiklik, yasa çıktığında Çalışma Bakanlığından yetki talebinde bulunmuş olan sendikalar için yüzde 1 barajı uygulanmaz, diyor. Dolayısıyla henüz toplu sözleşmesinin süresi dolmayan işyerleri için bu sendikalar yetki talebinde bulunmamış olacağından, yüzde 1 barajı dolayısıyla mutlaka yetkilerini kaybedecekler” dedi.

AKP’nin Anayasa değişikliği sırasında ‘grev önündeki, toplu sözleşme, sendikalar önündeki engelleri kaldıracağız’ sözü verdiğini anımsatan Çelebi, “Evet, grev önündeki engelleri kaldırdılar. Çünkü grevi kaldırınca önünde engel de kalmıyor zaten. Hava iş kolunda grevi yasakladılar, şimdi de gündemlerinde finansal kurumlar için grev yasağı var. Dolayısıyla grev önündeki engeller kalkıyor. Dünyada polislere, hatta subaylara sendika varken bizde 12 Eylül generallerinin bile cesaret edemediği grev yasakları getiriliyor” dedi.

DİSK, YARIN EYLEM YAPACAK

Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısına başından beri itiraz eden ve ILO normları dışında hiçbir yasal düzenlemeyi kabul etmeyeceğini açıklayan DİSK, Başbakan görüşmesine de gitmemişti. Aylardır, toplu sözleşme yetkileri verilmeyerek, toplu sözleşme hakkı gasp edilerek, sendikaların çirkin bir pazarlığa zorlandığını ileri süren DİSK, 12 Eylül mirası sendikal mevzuatı, birkaç makyajla sürdürecek olan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’na karşı eylemlerine devam ediyor.

DİSK yarın da saat 12.00’de TBMM Dikmen kapısında basın açıklaması yaparak, yasaya itirazlarını bir kez daha dile getirecek.

DİSK TÜMDEN KARŞI

DİSK Başkanı Erol Ekici, bu düzenlemelerin Türkiye’de sendikaları tamamen bitirme operasyonunun bir parçası olduğunu söylerken, “Yüzde 1 barajında bile 13 sendikanın yetki kaybedeceğini, barajın yüzde 2’ye çıkması halinde kaybın 25-30’a çıkacağını; yüzde 3’e yükseldiğinde ise tamamının kapanacağını” ileri sürmüştü.

“KİRALIK İŞÇİ SENDİKALI OLUR MU”

Ekici, sendikaların mevcut durumlarını koruyabilmesi için bile üye sayısını her yıl 3’e 4’e katlaması gerektiğinin altını çizdi. Ancak Ulusal İstihdam Stratejisi ile getirilmek istenen ‘esnek çalışma’ modelleriyle artık işçilerin sendikalı olamayacaklarını anlattı. Ekici, kamuoyunda kiralık işçi düzenlemesi olarak bilinen özel istihdam büroları düzenlemesinin sendikalar önünde en büyük engel olduğunu vurguladı.

Ekici, bu düzenlemeler nedeniyle Türkiye’nin ILO nezdinde sorgulanacağını ve kara listeye alınacağını söyledi. ILO normlarında sendika barajının da işkolu barajının da olmadığını anımsattı. İşverenlerin, sendikaları ikna ederek bu düzenlemeye ‘evet’ dedirttiklerini savunan Ekici, “Sendikalar kendi ölüm fermanlarını imzaladılar” dedi.

(HÜRRİYET)

Doğalgaza ve elektriğe zam

Doğalgaza yüzde 9.8, elektrikte de birim fiyata 1.89 TL zam yapıldı.Günlerdir konuşulan doğalgaz ve elektrik zamlarının oranları belli oldu. İlk açıklama BOTAŞ’tan geldi ve kurum, yarından geçerli olmak üzere nihai tüketici fiyatlarına yüzde 9,8’lik zam yapıldığını açıkladı. Dakikalar sonra da beklenen elektrik zammı açıklandı: Toptan satış birim fiyatı 18.91 TL’den 20.80 TL’ye çıkarıldı.

 

BOTAŞ‘tan doğalgaz zammına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, uluslararası ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarındaki yükselmelere bağlı olarak doğalgaz maliyetlerinde meydana gelen artışlar nedeniyle gaz satış fiyatlarında düzenleme yapılması zaruretinin doğduğu belirtildi

Asgari ücrete 1 Temmuz’da zam geliyor

Asgari ücrete yapılacak artış, 11 milyon işçi ile 2,5 milyon memurun asgari geçim indirimine de yansıyacak. Zamlarla beraber asgari ücretin işverene maliyetinin de 1.094 lirayı bulacağı hesaplanıyor.

İşçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre yaşamasını mümkün kılan asgari ücret, 1 Temmuz’da yüzde 6,09 zamlanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararına göre 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 6,09’luk zamma göre hesaplanacak. Böylece halen 701 TL olan net asgari ücret, 739 TL’ye yükselecek. 886,50 TL olan brüt asgari ücret ise 940 TL’ye çıkacak. Asgari ücretle birlikte asgari geçim indirimi de zamlanacak.

Altı aylık dönemlere göre zamlanan asgari ücret, 1 Temmuz itibarıyla yeniden tespit edilecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararına göre 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 6,09’luk zamma göre hesaplanacak. Buna göre 16 yaşından büyükler için net asgari ücret 739,79 TL olacak. Brüt asgari ücret ise 940,5 TL’ye çıkacak. Bu gruptakilerin ellerine geçen asgari ücret net 38 TL artacak. Halen net 610 lira olan 16 yaşından küçüklerin asgari ücreti ise 1 Temmuz’dan sonra net 643,14 TL’ye çıkacak. 16 yaşından küçüklerin halen 760 lira olan brüt asgari ücreti de 805 TL olacak. Böylece bu gruptakilerin net ücretinde 33 TL artış sağlanacak. Net asgari ücrete asgari geçim indirimi dâhil. Ancak asgari ücret, bekâr ve çocuksuz kişilerin asgari geçim indirimi dikkate alınarak açıklanıyor. Dolayısıyla evli ve çocuklu kişilerin asgari geçim indirimi daha yüksek olduğu için ellerine geçen asgari ücret de daha yüksek olacak.


Brüt asgari ücretten yüzde 14 SSK primi işçi payı, yüzde 1 İşsizlik Fonu primi, yüzde 15 Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesiliyor. 1 Temmuz’dan itibaren 940 TL olan asgari ücret üzerinden yüzde 14,5’lik SSK primi işveren payı ile yüzde 2’lik İşsizlik Fonu işveren payı ödeniyor. Bu nedenle asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık 1.094 TL’yi buluyor. Asgari ücrete yapılacak artış, 11 milyon işçi ile 2,5 milyon memurun asgari geçim indirimine de yansıyacak.

Asgari ücret, işverenin daha düşük bir ücret uygulamasını önlemek amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından ‘koruma ücreti’ olarak tespit ediliyor. Ücretlerin alt sınırını belirlediği için işverenin daha yüksek bir ücret vermesinin önünde engel teşkil etmiyor. Ancak daha düşük bir ücret vermesini önlüyor. Asgari ücretteki artış, sigorta primlerinde asgari geçim indirimine, idari para cezalarından istihdam maliyetine kadar birçok unsuru etkiliyor. İşverenin en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor. Kaynak: ZaMan

Memur zammı vergiye gitti

Türkiye Kamu-Sen, 15 Haziran itibarıyla maaşları yüzde 4 oranında artan memurların büyük çoğunluğunun, maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaştığını belirterek, “Yıllık toplam geliri 10 bin TL’nin üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranı da yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktı. Böylece Hükümet, memurlara yüzde 4 zam verirken, vergiler yoluyla yüzde 5 kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri almış oldu” iddiasında bulundu.

Kamu-Sen’den yapılan yazılı açıklamada 2012 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almayıp, alt vergi dilimini yüzde 6.3 artıran Maliye Bakanlığı’nın, daha fazla vergi toplamak derdine düştüğü belirtildi. Açıklamada, “Düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranları da Haziran ayında yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktı. Böylece Haziran ayı itibarı ile altı aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin TL’yi geçen yaklaşık 1 milyon 900 bin memur, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldı. Haziran ayında yüzde 4 zam alan memurlar da gelir vergilerine gelen yüzde 5’lik artış dolayısıyla maaş artışından faydalanamamış oldu. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı” ifadeleri kullanıldı.

ÖĞRETMEN 89 TL ZAM ALDI; 74,5 TL’DEN FAZLADAN VERGİ ÖDEDİ
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre; Mayıs ayında ek ders ücretleri de dâhil 223,5 TL’den gelir vergisi ödeyen bu öğretmen; yüzde 20’lik vergi dilimine girdiği Haziran ayı sonrasında 298 TL gelir vergisi ödeyecek. Buna göre 89 TL zam alan öğretmenin ödediği vergi 74,5 TL artacak. Böylece yüzde 4’lük zam bir öğretmenin maaşına yalnızca 14,5 TL olarak yansıyacak.

DURUM DOKTOR VE MÜHENDİSLER İÇİN DE AYNI
Araştırma, diğer kamu görevlileri için de durumun aynı olduğunu gösteriyor. Öyle ki; 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis de Haziran ayı itibarı ile bir üst dilim olan yüzde 20 oranıyla vergilendirilecek. Mayıs ayında 205 TL olan gelir vergisi tutarı, 69 TL’lik artışla, Haziran’da 274 TL’ye çıkacak ve 115 TL zam alan bir mühendisin eline geçen maaş, yalnızca 46 TL artacak.

Aynı şartlardaki bir doktorun ödediği gelir vergisi ise Haziran ayında 281 TL’den 374 TL’ye çıkacak. Böylece bir doktorun maaşına, 147 TL zam gelmesi gerekirken, eline geçen zam 54 TL’de kalacak.

UZMANLAR DA MAĞDUR
Nisan ayında 232 TL vergi ödeyen bir uzman, yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine Mayıs ayında giriyor. Buna göre bu uzman, Haziran ayında 310 TL vergi ödeyecek ve ödediği vergideki 78 TL’lik artış maaşına yansıtılacak. Maaşına yüzde 4 artış yapılan uzmanın ise 128 TL zam alması gerekirken, fazladan ödemek zorunda kalacağı 78 TL nedeniyle, yalnızca 50 TL maaş farkı alabilecek.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN MAAŞI ARTMADI; AZALDI
Kamu görevlileri arasında gelir vergisi bakımından en mağdur kesim, hiç şüphesiz sözleşmeli personel. Maaşı yaklaşık 2 bin 150 TL olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisi, Mayıs ayında 104 TL artarak 312 TL’den 416 TL’ye çıktı.
Toplam 86 TL maaş zammı alan bu sözleşmeli personel, ödediği verginin 104 TL artması nedeniyle maaşında 18 TL’lik bir azalma yaşadı.

KONCUK: “GELİR VERGİSİNİN YÜZDE 65’İNİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR ÖDÜYOR”
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, asıl amacı çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almak olan vergi sisteminin, Türkiye’de yakaladığından vergi almak şeklinde işlediğini belirtti.

Memurların ve sözleşmeli personelin; iş adamlarından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca TL’yi bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini vurgulayan Koncuk, bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan yüzde 4’lük zammın tamamının vergiye gittiğini belirtti.

İsmail Koncuk, “Türkiye’de gelirin yüzde 10-15’ini alan çalışanlar, toplanan gelir vergisinin yüzde 65’ini ödüyorsa; burada adaletten söz etmek imkânsız. Haziran ayında zamlı maaş alacağını umut eden birçok memur, gelir vergisi oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktığı için daha düşük maaş aldı. Hükümet bir eliyle zam olarak verdiğini, öbür eliyle vergi olarak geri alıyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde, vergi dilimlerinin yükseltilerek, bu mağduriyetin giderilmesi için talebimiz olmuştu ama yetkililer, kolay yoldan vergi toplamayı seçtikleri için, buna yanaşmadılar. Bugün memurların yüzde 80’e yakınının ödediği vergi oranı, yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükselmiş durumda. Ekim ayından sonra tüm kamu çalışanları yüzde 20’lik dilime girmiş olacak. En düşük maaş alan bir hizmetli bile, gelirinin yüzde 20’si kadar gelir vergisi öderken; iş adamları, sanayiciler, işletmeciler, çeşitli yollarla daha az vergi ödemeyi başarıyorlar. Dünyada, çalışanların bu denli mağdur edildiği başka bir ülke yoktur” ifadelerini kullandı.Kaynak: Mynet

Memur zamı için Başbakan son sözünü söyledi

Başbakan, masadan kalktıktan sonra kendilerini arayan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’ya, “Bütçe açığı, cari açık, Orta Vadeli Mali Plan ve kamu mali disiplinini” gerekçe göstererek “Bu son teklifimiz” dedi. Başbakan’ın bu cevabı üzerine Memur-Sen de iş bırakma eylemini gündemine aldı.

Memur-Sen adına toplu sözleşme masasında yer alan Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, “Bu saatten sonra artık yeni bir teklif çıkacak görünmüyor” dedi. Tonbul, yüzdelik zammın memura faydası olmadığını; asıl taleplerinin taban aylık zammı olduğunu vurguladı. Ancak hükümetin buna hiçbir şekilde karşılık vermediğini belirterek, memur maaşının yarısının tazminatlardan oluştuğunu, bu nedenle emekli ikramiyesi ve maaşının düşük kaldığını söyledi. “”Bizim bu koşullarda toplu sözleşme imzalamamız mümkün değil” dedi.

Masadan kalktıktan sonra Başbakan ile görüşüp görüşmedikleri sorumuz üzerine Tonbul, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun Başbakan ile görüştüğünü söyledi. Tonbul, “Başbakan da cari açıktan, bütçe açığından, Orta Vadeli Plan hedeflerinden söz ederek, kamu mali disiplinini bozamayacaklarını belirterek, bunun son teklifleri olduğunu söylemiş. Dolayısıyla bizim açımızdan şuan için yapacak birşey kalmadı” dedi.

5 BİN KİŞİYLE HAKEME

Çarşamba günü Ankara’da ilk eylem olarak 5 bin kişiyle kamu hakem heyetine başvuracaklarını açıklayan Tonbul, “Bunun ardından iş bırakma dahil her türlü eylemi tartışıyoruz” dedi. Tonbul, uzlaşmazlık tutanağının imzalanmasının ardından 3 gün içinde hakem heyetine başvurulacağını; heyetin de 5 gün içinde karar vermesi gerektiğini anımsatarak, heyetin kararı için son kararın 29 Mayıs olduğunu vurguladı.

Ancak memurun eylem yapması için son günün beklenmesi gerekmediğini belirten Tonbul, Memur-Sen’in bugüne kadar iş bırakmayı gündemine almadığını, ancak bugünden sonra iş bırakmanın da eylem biçimi olarak gündemlerinde olduğunu açıkladı.

Memura kötü haber

Geçtiğimiz hafta önemli açılış törenlerine ve programlara katıldıklarını belirten Başbakan Erdoğan, Ankara ve İstanbul’da çok sayıda misafiri ağırladıklarını anlattı. Almanya’dan, Ürdün’den, Kosova’dan, Irak’tan önemli konukları olduğunu dile getiren Erdoğan, ikili ve bölgesel meseleleri ele alma fırsatı bulduklarını kaydetti. Slovenya ve İtalya’ya yaptığı resmi ziyaretleri hakkında bilgi veren Erdoğan, İstanbul’da Yatırım Danışma Konseyi toplantısına katıldığını ve uluslararası yatırımların daha fazla çekilmesi amacıyla, dünyanın en önemli firmalarından 17’sinin İstanbul’a geldiğini söyledi.

Türkiye’de 1954 yılından itibaren küresel yatırım çekebilmek için çalışmalar yapıldığını anımsatan Erdoğan, ”Ancak bizim dönemimize kadar bazı istisnalar dışında Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım miktarı 1 milyar doları aşamadı. Biz 2007 yılında 22 milyar dolar ile tarihi bir seviye yakaladık, bu söylediğim yıllıktır. 2008 ve sonrasında ekonomik kriz nedeniyle uluslararası yatırımlarda belli miktarda azalma oldu ama Türkiye 2008 yılında 18.5 milyar dolar, 2009 yılında 8.4 milyar dolar, 2010 yılında 9 milyar dolar yatırım çekti. Geçtiğimiz yıl ise yeniden bir toparlanma ve 2011 yılında Türkiye’ye 16 milyar dolar tutarında uluslararası yatırım yapıldı” diye konuştu.

Uluslararası kuruluşların yatırımlar konusunda tahmininin yüzde 18,5’lik bir artış olduğuna dikkati çeken Erdoğan, yüzde 76 oranında bir artış kaydedildiğini söyledi. Erdoğan, ”İstanbul’u bir yandan uluslararası finans merkezi haline getirirken, bir yandan da uluslararası bir yönetim merkezine dönüştürüyoruz. Şu anda hedefimiz bu, çalışmalar başladı” dedi. Bazı büyük firmaların bölge operasyonlarını İstanbul üzerinden yaptığını belirten Erdoğan, IMF’ye olan borcun da AK Parti Hükümeti döneminde 23,5 milyar dolardan 2,3 milyar dolara düşürüldüğünü anlattı. Erdoğan, ”Borcu tamamen ödeyeceğiz ve inşallah kapatacağız” diye konuştu.

Erdoğan, yurtdışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için gerekli çalışmayı yaptıklarını ve yasal değişikliğin gerçekleştiğini söyledi. Erdoğan ayrıca yurtdışındaki vatandaşların haklarını kaybetmemesi için ‘‘Mavi Kart” uygulamasına başladıklarını belirterek, söz konusu uygulama ile ilgili bilgi verdi.

Memura maaşının iki katı ikramiye

Memurlar heyecanla toplu sözleşme görüşmelerinin tamamlanmasını beklerken; görüşme masasına zammın dışında, memurların bütçesini rahatlatacak birçok talep de yatırıldı. Bunlar arasında, bayram ikramiyesi ve evlilik ödeneğinin yanı sıra eğitimcilerle sağlıkçıları yakından ilgilendiren teklifler de yer alıyor. Memur-Sen, kamu görevlilerine, Ramazan ve Kurban Bayramları’nda, bayram öncesi ödenen maaşlarıyla birlikte en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 2 katı tutarında bayram ikramiyesi ödenmesi istedi. Bu talep kabul gördüğünde, memurun eline yılda 2 kez toplu para geçmiş olacak.

ZAM PAZARTESİ’YE…

Öte yandan hükümet, 14 Mayıs Pazartesi günü zam teklifini sendikalara bildirecek. 8-9 Mayıs’ta görüşülen sendika hizmet kollarının talepleri ile konfedarasyonların genel taleplerinin incelenmesi için Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde kurulan komisyon çalışmalarına dün başladı. Hükümet, bütçe imkanları çerçevesinde sendikaların taleplerinin hangilerinin uygulanabileceği konusunda bu komisyondan gelen rapor doğrultusunda karar verecek. Pazartesi günü de sendikalara tekliflerini sunacak. Taleplerden bazıları yandaki tabloda bulunuyor.

EVLİLİK ÖDENEĞİ ŞART

Memur-Sen, dünyaevine giren memurun yanı sıra, çocuğu evlenen memur için evlilik ödeneği verilmesini istedi. Talep uygun görülürse, memura ilk evliliklerinde ve ilk defa evlenen çocukları için ödenek verilecek. Kamu görevlileri ilk evliliklerinde en yüksek devlet memuru aylığının 5 katı, ilk evlenen çocuklarında ise en yüksek devlet memuru aylığının 2 katı ödenek alabilecek.

Kaynak: Milliyet