Danıştay’da karartmaya 7 tutuklama

Danıştay saldırısını aydınlatacak kamera kayıtlarını sildikleri iddiasıyla 3 Ocak’ta gözaltına alınanlardan 7’si tutuklandı.

OYAK Güvenlik personeli olan şüpheliler, kanlı saldırının delillerini karartmakla suçlanıyor. Operasyonun ardından, Danıştay katili Alparslan Arslan’ın binada yaptığı keşfin kayıtlarını silerken görülen iki zanlının güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıkmıştı.

Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarını silerek delilleri kararttıkları iddiasıyla gözaltına alınan 9 kişiden 7’si tutuklandı. 6 yıl önce gerçekleşen kanlı saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, hafta başında Ankara, İstanbul ve Zonguldak’ta OYAK Güvenlik şirketine yönelik 21 adrese baskın düzenlenmişti. Yapılan aramalarda, 6 jammer cihazı ile çok sayıda bilgisayar hard disklerinin imaj kayıtlarına el konulmuştu. Operasyonun ardından gözaltına alınan iki zanlının, Alparslan Arslan’ın Danıştay baskınına ilişkin görüntülerini ‘geri dönülemez’ şekilde silerken çekilmiş güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıkmıştı. O dönem OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri genel müdürü olan emekli Albay Orhan Çoban ve şirket yöneticilerinden Mustafa Tarık Özyılmaz’la birlikte gözaltına alınan 9 kişinin sorguları tamamlandı. Dün, sabah saatlerinde Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi’ne getirilen şüphelilerden 8’i savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 kişiyi, ‘terör örgütüne yardım ve yataklık, delilleri karartma’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle cezaevine gönderdi.

Danıştay saldırısı, 17 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleştirilmişti. Avukat Alparslan Arslan, Danıştay 2. Dairesi üyelerine kurşun yağdırdı. Saldırıyı ise ilgili dairenin ‘başörtüsü’ kararına kızarak gerçekleştirdiğini savundu. Danıştay 2. Dairesi, söz konusu kararında ‘başörtülü anaokulu öğretmeninin müdür olarak atanamayacağına’ hükmetmişti. Dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme 14 Şubat 2008 tarihinde, Alparslan Arslan hakkında 2, diğer tutuklu sanıklar hakkında birer kez müebbet hapis kararı verdi. Saldırının Ergenekon terör örgütüyle bağlantısı olmadığına hükmedildi.

KAMERALAR BOZUK DEĞİL, GÖRÜNTÜLER SİLİNMİŞ

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 16 Aralık 2008’de 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu. Ve davanın hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle Ergenekon davası ile birleştirilmesine karar verdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay soruşturmasını adeta yeniden başlattı. Saldırıya uğrayan üyeleri ifadeye çağırdı. Ankara’daki mahkeme, söz konusu saldırıda yaralanan üyeleri dinlemeye bile gerek görmemişti. Olayın ardından görüntüleri incelemek isteyen polis, hiç çekim yapılmadığını tespit etti. Bunun üzerine Ankara 11. Ağır Ceza, OYAK’tan görüntüleri istedi. Firma, ‘kameraların bozuk’ diyerek görüntüleri vermedi. OYAK Güvenlik, saldırıdan bir gün önce cihazları ‘bozuk’ olduğu gerekçesiyle sökmüştü.

Başkanlığını Orhan Karadeniz’in yaptığı Ankara’daki mahkeme bu cevapla yetindi ancak İstanbul 13. Ağır Ceza soruşturmayı derinleştirdi. Mahkemenin talebiyle hazırlanan TÜBİTAK raporu, kameraların bozuk olduğu iddiasını yerle bir etti. Rapora göre görüntülerin önemli bir kısmı silinmişti. Çoğu silme işlemi geri döndürülemez şekilde yapılmıştı. Ayrıca hard diskte teknik bir bozukluk da olmadığı tespit edildi. Raporda, “Silinmiş dosyaların önemli bir kısmı geri döndürülemez şekilde silinmiş olup söz konusu dosyaların sadece isimlerine erişilmiştir. Silinmiş dosyaların çok büyük bir bölümünün 16 Mayıs 2006 tarihinde saat 19.47-19.50 tarihleri arasında silindiği ve bu silinmenin geri döndürülemez şekilde yapıldığı tespit edilmiştir.” denilmişti. Rapor üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sorumlular hakkında işlem yapılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Başlatılan soruşturma kapsamında 4 gün önce gerçekleştirilen operasyonda 9 OYAK Güvenlik çalışanı gözaltına alınmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.