Halkın polise güveni arttı

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında uygulanmaya başlanan Toplum Destekli Polislik Projesi (TDP) kapsamında yürütülen faaliyetlerle halk ile polis arasındaki diyalog geliştirildi, bu sayede 5 bin 518 olay aydınlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü 2006-2011 Toplum Destekli Polis Faaliyet Raporu’na göre, suç oluşumunu önlemek ve vatandaşların güvenlik hizmetlerine aktif katılımını sağlamak amacıyla Avrupa Birliği eşleştirme projelerinden Toplum Destekli Polislik Projesi, 2006 yılından beri, Asayiş Daire Başkalığı koordinesinde yürütülüyor.

Pilot uygulaması 10 ilde başlatılan Toplum Destekli Polislik Projesi’nin, güvenlik hizmetlerine olumlu katkılarının görülmesinin ardından, 2009 yılında ülke genelindeki polis sorumluluk bölgelerinin tamamında uygulanmaya başlandığı ifade edilen raporda, proje kapsamında 2006-2011 yılları arasında yaklaşık 23 milyon 500 bin vatandaşla birebir görüşme yapıldığı kaydedildi.

Genel güvenlik, özel güvenlik ve bireysel güvenlik konularında 1 milyon 864 bin 984, okul güvenliği ve öğrenci güvenliği konularında bin 560, okul aile birliği ile iş yeri güvenliği konusunda 627 bin 430 kişiyle bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilirken, bu toplantılarda vatandaşlara suçun önlenmesi, suçtan korunma, hırsızlık, kapkaç, yankesicilik gibi konularda bilgiler verildi.

Halkın bilgilendirilmesi amacıyla 11 milyon 238 bin 824 broşür, 384 bin 472 afiş ve 685 bin 884 elektronik posta ve mektup yoluyla da vatandaşla iletişim kurulduğuna dikkati çekilen raporda, ayrıca suç ve olay mağdurlarına, danışmanlık ve destek hizmeti sunulduğunun altı çiziliyor. Bu amaçla toplum destekli polisin, 115 bin 603 vatandaşı ziyaret ettiğine işaret ediliyor.

58 bin konuda ihbar geldi

Rapora göre, vatandaşla kurulan iletişimin ardından alanda görevli polislere 58 bin 5 konunun iletildiği, ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilen, çözümlenmesi noktasında da takibi yapılan bu konulardan 19 bin 983’ü çözüme kavuşturuldu.

Vatandaşlardan elde edilen bilgiler sonucu, 5 bin 518 olayın aydınlatıldığı ve adli makamlara intikal ettirilmesinin sağlandığı ifade edilen raporda, ayrıca toplum destekli polislerce Kabahatler Kanunu kapsamında 5 bin 790 kişiye idari yaptırım uygulamasının gerçekleştirildiği, 15 bin 888 olaya el konularak 10 bin 555 kişinin yakalandığı belirtiliyor.

Toplum Destekli Polislik çalışmaları neticesinde suç ve suçlularla ilgili konularda vatandaşın polise bildirimlerinde artış olduğu kaydedilen raporda, ”halkın polise duyduğu güven ve desteğin arttığı, suçlardan korunma yöntemleri konusunda halkta farkındalığın oluştuğu, gerek yapılan çalışmalarla gerekse vatandaşın, güvenlik beklentilerinin ölçüldüğü anketlerde gözlenmiştir” ifadelerine yer veriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.