Karşılıksız çek hukukçuları harekete geçirdi

Karşılıksız çeklerle ilgili yeni düzenleme ile hapis cezasının kaldırılacak olması hukukçuları harekete geçirdi

Hukuk ve Hayat Derneği Üyesi Av. Kamuran Emre milletvekillerine gönderdiği mektupta “Böyle bir çalışmanın kanunlaşması halinde, hak kaybına uğrayan, mağdur olan ve alacağını alabileceği en önemli yollardan birinden mahrum kalan, alacaklı olacaktır. Mevcut düzenlemelere aykırı düzenlemeler, alacaklı borçlu dengesini borçlu lehine bozacaktır ve bozmuştur da. Borçlanma özendirilecek, cebri icranın etkinliğinin zayıflaması ile birlikte, borç ödememe alışkanlık haline gelecektir. Bu durum aynı zamanda sosyal adalet ilkesini de zedelemektedir” dedi.

Karşılıksız çeklerle ilgili yeni düzenleme kapsamında ‘ekonomik suça ekonomik yaptırım’ ilkesi çerçevesinde karşılıksız çekte hapis kalkacağı konuşulurken avukatlardan şikayet geldi. Hukuk ve Hayat Derneği Üyesi Av. Kamuran Emre, Türkiye’nin En Büyük Şikayet Portalı Şikayetvar’a gönderdiği şikayetinde milletvekillerine gönderdiği mektubu paylaştı. Yeni düzenleme kapsamında ‘ekonomik suça ekonomik yaptırım’ ilkesi çerçevesinde karşılıksız çekte hapis kalkacak, ağır yaptırımlar gelecek.

Çek Senet Mafyasına Başvuru Tercih Edilebilir

Çek, ticari hayatın en önemli aracıdır diyen Av. Emre, karşılıksız çekler için öngörülen hapis cezasının son derece isabetli bir düzenleme olduğunu kaydederek “Karşılıksız çekler için getirilen hapis cezasının kaldırılması, ticari hayata sekte vurur, ekonomik ve sosyal barışı bozar, ticari canlılığı yok eder. Bu anlamda kamu düzeni ile yakından alakalı olan Çek Kanunu’ndaki mevcut yaptırımlara aykırı düzenleme girişimleri hukuki olmayacağı gibi makul da olmayacaktır. İcra organı diğer bir ifade ile cebri icra, kamu düzenini sağlamaktadır. Cebri icranın etkin bir şekilde yürütülmesi esastır. Aksi takdirde alacağına icra mekanizması ile yani kamu otoritesi aracılığıyla kavuşmayanlar, illegal yolara çek senet mafyası gibi örgütlere başvurma yolunu tercih etmek zorunda kalırlar. Bu durum ise ‘sosyal barışı’ herhal ve cihette bozmuştur ve bozacaktır. Alacaklı ile borçlu arasında, yasayla gözetilmesi gereken denge, borcun ödenmesi hususunun borçlunun arzu ve takdirine bırakılmayıp, cebri icra güvenceleri ile alacaklı yararına takdir edilmesidir. Anayasa mahkemesi kararları ve yargısal içtihatlar bu yöndedir” dedi.

“Borçlandırma Özendirilecek”

Karşılıksız çeke bağlanan hapis cezasının kaldırılmasının alacaklı ile borçlu arasındaki dengeyi bozacağını savunan Av. Emre, genelin menfaatinin de zedeleneğine dikkat çekti. A. Emre, düşünülen kamu çalışması ile neler olabileceğini şu sözler ile açıkladı:

“Borçluların ekonomik ve sosyal hayatını korumaktan öte kamu düzenini bozacaktır. Zira borçlu ile alacaklı dengesi borçlu lehine bozulduğunda kamu düzeni bozulmuş olacaktır. Korunmaya değer olan, haklı olan, alacaklının menfaatidir. Kamu vicdanına uygun olan da budur. Böyle bir çalışmanın kanunlaşması halinde, hak kaybına uğrayan, mağdur olan ve alacağını alabileceği en önemli yollardan birinden mahrum kalan, alacaklı olacaktır. Aykırı düzenlemeler, alacaklı borçlu dengesini borçlu lehine bozacaktır ve bozmuştur da. Borçlanma özendirilecek, cebri icranın etkinliğinin zayıflaması ile birlikte, borç ödememe alışkanlık haline gelecektir. Böyle bir çalışma Anayasa’ya aykırı olduğu gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırıdır.”

Anayasa ve AİHS’ye Aykırı

Av. Emre, karşılıksız çekler için öngörülen hapis cezasının kaldırılmasının hak aramayı ortadan kaldıracağına dikkat çekerek “Hak aramayı etkin kılacak pozitif düzenlemeler, cebri icranın etkinliğini artıracak ek yaptırımlar yapma noktasında katkıda bulunmaktır. Her gözyaşı bir mağduriyet belirtisi değildir. Düşünülen çalışma hem Anayasa’ya hem de AİHS ne aykırıdır. Böyle bir çalışma teklif haline gelir ve yasalaşırsa, bu düzenleme hem hukuku ters yüz edecek, hem sosyal barışı ve kamu düzenini bozacak hem de ekonomik hayatı bitirecektir” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.