Seralardaki hasar, fiyatlara yansıyacak

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, son günlerde aşırı yağışlar nedeniyle seraların zarar görmesiyle, meyve sebze fiyatlarında artış yaşanacağını bildirdi.

Tavşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sera üretiminde önemli bir noktaya geldiğini belirterek, aşırı yağışların da seracılığın yoğun olduğu bölgelerde etkili olduğunu söyledi.

“Seralarda büyük bir felaket var” diyen Tavşan, şöyle devam etti: “Bu felaket öyle ya da böyle fiyatlara yansıyacak. Ama şu an için hasar tespit çalışmaları sürüyor. Bu yüzden hasar tespitleri yapılmadan meyve ve sebzelere ne zaman ne kadar zam geleceğini söylemek yanlış olur. Bu yüzden şu an beklemekten başka çare yok. Ama zararın fiyatlara etki etmesi muhakkak. Çünkü çok büyük hasar olduğunu olduğunu düşünüyoruz.”

Sera üretimlerinin çok geniş bir alana yayıldığını anlatan Tavşan, “Üretimin geniş alana yayılması, hasarın tahmini konusunda bir şey söylememizi güçleştiriyor. Çünkü eğer hasar gören seralar hasadı yaklaşan ürünler ise bir kaç gün içerisinde meyve sebze fiyatlarındaki değişikliği hissederiz. Ama eğer yeni ekilen ürünler hasar gördüyse, fiyatlara yansıması 1 ayı bulabilir. Ayrıca hangi ürünlerin zarar gördüğü de önemli. Çünkü mesela şu an domateste ürün bolluğu yaşanıyor. Ama patlıcan ve biberde bunu söylemek güç. Sonuç olarak hangi ürüne ne kadar ve ne zaman zam geleceğini zamanla göreceğiz” dedi.

Yaşanan olayların tarım sigortasının önemini bir kez daha gösterdiğine işaret eden Tavşan, şunları kaydetti: “Üreticiler tarım sigortasını ihmal etmemeli. Biz her fırsatta tarım sigortasının önemine dikkati çekerek, üreticinin bu konuya hassasiyet göstermesini istiyoruz. Eğer hasar gören seralar sigorta yapılmayan alanlar ise üretici çok sıkıntı çekecektir. Üreticinin bu olaydan da ders çıkararak, eğer serasını veya bahçesini sigortalatmayan varsa zaman kaybetmemesini öneririz.”

Tarım üretiminde oluşan kaybın geri getirilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Tavşan, “Giden geri gelmiyor. O yüzden hasarın telafisi mümkün değil. Ama bence zarar gören alanlarda teşvik uygulanması gerekir. Netice itibariyle, çok zarar gören seralar yeniden inşa edilecek, ürünler ise yeniden ekilecek.nm Dolayısıyla üretici açısından ortada büyük bir sıkıntı var” diye konuştu.

3 İLDE 433 ÇİFTÇİ ZARARA UĞRADI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 7-8 Ocak tarihlerinde Antalya, Mersin ve Muğla illerinde yaşanan sel, su baskını, fırtına ve hortum afetinden 8 ilçede 433 çiftçinin etkilendiğini, 702,4 dekar kapalı, 6 bin 392 dekar da açık alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.