Yabancı çıkışı borsanın önünü kesti

Yabancıların 2000 ve 2008 krizinden sonra en büyük çıkışı 2011’de gerçekleştirmesi İMKB 100 Endeksi’nin yüzde 22.33 oranında değer kaybına neden oldu. 2012’de de yabancı satışları sürüyor.

Avrupa’da yaşanan borç krizi ile yabancıların satışa geçmeleri, İMKB’de 2000 ve 2008 krizinden sonra en büyük yabancı satışının yaşanmasına neden oldu. Ocak ve şubat aylarında 748 milyon doların üzerinde net satış gerçekleştiren yabancılar mayıs, ağustos, ekim ve kasım aylarında satışlarını sürdürdü.

Yıllık toplam 1 milyar 974 milyon dolarlık satış gerçekleştiren yabancılar, 2012 yılının ocak ayında da satışlarını sürdürüyor. Hisse senetlerinde 2011 yılında yüzde 22.33 oranında değer kaybı gerçekleşirken 2012’nin ilk haftasında endeksteki değer kaybı yüzde 2.11 oldu. Yabancıların borsadaki alım ve satımları oldukça önemli. Bunun nedeni borsada işlem gören hisse senetlerinin yüzde 62.24’ünün yabancılarda olması.

2011’in aralık başında 62.26 seviyesinde olan yabancı payının azalması yabancıların satış eğilimini sürdürdüğünü gösteriyor. Yabancıların borsadaki payı 2011 yılının ocak ayında yüzde 66.20 seviyesinde idi. Yabancıların 2011’de 1 milyar 974 milyon dolar satış yapmaları bu oranın yüzde 62’lere gerilemesine neden oldu. Yabancı payında 4 puanlık azalma bile hisse senetlerinde ciddi değer kayıplarının yaşanmasına neden oldu.

BANKA VE HOLDİNGLER

Yabancılar 2011 yılında en fazla banka ve holding hisselerinde satış gerçekleştirdi. En fazla satış yapılan hisselere bakıldığında endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası hisselerinin ilk 10 içerisinde yer aldığı görülüyor.

Banka hisselerindeki satışların yılın ilk haftasında da sürdüğü gözleniyor. İMKB Banka 10 Endeksi’ndeki değer kaybı son bir haftada yüzde 3.79 olarak gerçekleşti. Holding hisselerindeki değer kaybı ise yüzde 0.88. Kimya, enerji ve gayrimenkul hisselerinde de satışlar gözleniyor.

SANAYİ HİSSELERİ GÖZDE

2011 yılının gözde hisseleri sanayi sektörü hisseleri idi. 2012 yılının ilk haftasında da sanayi hisselerinin öne çıktığı gözleniyor. Maden, demir çelik, metal ana sanayi, cam, gıda 2011’de yabancıların alım yaptığı sektörler oldu. 2012 yılına bakıldığında metal eşya hisselerine yönelim başladığı dikkat çekiyor. Koza Altın, BİM Mağazalar, Ereğli Demir Çelik, Şişe Cam, Kardemir (D) 2011 yılında yabancıların en fazla tercih ettikleri hisse senetleri oldu.

BORSA ŞİRKETLERİ 30 HAZİRAN’A KADAR ANA SÖZLEŞMELERİNİ DÜZELTECEK

SPK’nın bu haftaki bülteninde şirketlerin zorunlu olarak uygulayacakları kurumsal yönetim ilkeleriyle ilgili esaslara yer verilirken hangi şirketin hangi grupta yer aldığı da liste halinde yayınlandı. Buna göre, ilk grupta 23, ikinci grupta 20 şirket yer alırken diğer şirketler üçüncü grupta kaldı.

Şirketler zorunlu kurumsal yönetim ilkelerini yerine getirmek için ana sözleşme değişikliklerini ise en geç 30 Haziran 2012 tarihine kadar tamamlamak zorunda. Ayrıca gerekli organizasyon değişikliği ve komiteleri de kurmaları gerekiyor. Öte yandan ilk yıl olması nedeniyle yönetim kurulunda mevcut haliyle bağımsız üye olmayan şirketlerin Aday Gösterme Komitesi’nin görevini Denetimden Sorumlu Komite yerine getirecek.

Not: Tebliğe göre, birinci grup; piyasa değerinin ortalaması 3 milyar TL’nin ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin ortalaması 750 milyon TL’nin üzerinde olması gerekiyor. İkinci grup; birinci grup dışında kalan şirketlerden, piyasa değerinin ortalaması 1 milyar TL’nin ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin ortalaması 250 milyon TL’nin üzerinde olan şirketlerden oluşuyor. Üçüncü grup ise Gelişen İşletmeler Piyasasında ve Gözaltı Pazarı’nda işlem gören şirketler ile birinci ve ikinci gruba dahil olan ortaklıklar hariç şirketlerden oluşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.