Engelli okulunda taciz

İstanbul Ümraniye’de bulunan özel bir eğitim merkezinde eğitim gören biri dokuz yaşında zihinsel engelli olan üç kız öğrenciye okulda görev yapan Zihinsel Engelliler Öğretmeni M.Ü. (62) tarafından tacizde bulunulduğu iddia edildi. Ancak iddialara göre okuldaki skandallar bununla sınırlı değil. Kendisinde psikolojik rahatsızlık olduğu için tacizde bulunduğunu belirten bir dilekçe vererek okuldan ayrılmak isteyen M.Ü’yü okul yönetiminin, dönem içinde zihinsel engelliler öğretmeni bulmak zor olacağı ve Milli Eğitim’in şart koştuğu öğrenci-öğretmen eşleşmesi bozulacağı için okulda çalışmaya zorladığı, “Eğer ayrılırsan dilekçeni savcılığa veririz” tehdidinde bulunduğu öne sürüldü. Bir süre daha okulda çalışmaya devam eden M.Ü’nün tacize uğrayan öğrencilerin aileleri tarafından okul idaresine baskı yapılması üzerine işine son verildiği öğrenildi.

 

İddiaya göre okulda eğitim gören Ç.K. (19) öğretmenlerden M.Ü’nün tacizine uğradığını ailesine anlattı. Merkezde çalışan psikolog Ü.G. ile görüşen aile şikâyette bulununca Ü.G. konuyu okul yönetimine taşıdı. Ü.G.’ye öğretmene suçüstü yapıldıktan sonra hakkında işlem yapacaklarını söyleyen okul yönetimi, M.Ü’nün sınıfındaki kız öğrencileri alarak yerine erkek öğrenciler yerleştirdi. Olayın üzerinden üç ay geçmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadığını gören Ü.G. tacizci öğretmen M.Ü’yle görüşerek okuldan ayrılmasını söyledi ve psikolojik yardım almasını önerdi. Psikolojik yardımı kabul eden M.Ü, Ü.G. ve okulda çalışan bir öğretmenin nezaretinde okul yönetimiyle görüşerek bir dilekçe verdi.

 

 

İçinde bulunduğum ruhsal durum dolayısıyla engelli öğrencilerime tacizde bulunuyorum. Okuldan ayrılmak istiyorum.

Dilekçeyi Ü.G. ve okulda çalışan bir başka öğretmen de tanık olarak imzaladı.

M.Ü’yü okuldan uzaklaştıran yönetim iki hafta sonra “hiyerarşik düzeni bozduğu” gerekçesiyle Ü.G.’yi işten çıkardı. Bir ay okuldan uzak kalan M.Ü. ile yeniden görüşen okul yönetimi, taciz skandalının odağındaki öğretmenle mart ayında sözleşme yaptı. Ç.K’nın ailesi ise öğretmeni Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikâyet etti. Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmen ve okul hakkında inceleme başlattı. Okul yönetimi hakkında Üsküdar İş Mahkemesi’nde tazminat davası açan Ü.G.’nin ve diğer iki öğretmenin iddiasına göre okul yönetimi, yeni bir zihinsel engelliler öğretmeni bulamayınca okulun Milli Eğitim’den ödenek almasını sağlayan öğrenci-öğretmen eşleşmesinin bozulmaması için M.Ü. ile yeniden anlaşma yaptı. Çalışmak istemeyen M.Ü’yü de tacizi kabul ettiğini belirten dilekçesini savcılığa vermekle tehdit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.