Apple yeniliğin maliyetini tüketicilere ödetiyor

Apple yeni tasarımların maliyetini adaptör ve aksesuvarla yine tüketiciye ödetiyor.

iPhone 5’in yeni şarjı lightning de 30 ile 40 dolar arasında maliyetle eski şarjları kullanılır hale getirecek.

Apple’ın 2001’de piyasaya sürdüğü iPod için tasarladığı şarjı iPhone, iPad, iPod Touch dahil tüm cihazlarda kullanıyordu. Şimdi ise kendi yarattığı şarj tasarımını iPhone 5 ile birlikte değiştirdi. iPhone 5’in yeni şarj bağlantısının olduğu 30 pinli konnektöre Lighting adını veriyor. Eski şarjda ısrar eden olursa 30 veya 40 dolar (ABD’de) karşılığında adaptör satın alması gerekiyor. Apple, bu değişimi iPhone dahil tüm cihazlarda incelme ve bir takım yenilikleri kullanmak için yapmak zorunda olduğunu düşünüyor. 

Bunun için de her zaman olduğu gibi bedelin bir bölümünü adaptör ve aksesuvarlarla tüketicinin üstlenmesini istiyor.

Şirketin açıklamadığı bu manifestonun şimdiye kadar kusursuz işlediği görülüyor. Üstelik tüketicilerin Apple ürünlerine gösterdiği ilgiye bakılırsa, seve seve bu bedeli ödemeye hazır olduğu bile söylenebilir. Ancak tüketicinin bir şartı var: “Beni yormasın ve kendimi ayrıcalıklı hissetmeye devam etmeliyim.” 

TEK ELLE KULLANMA KURALI 

Apple’ın ergonomideki sırrı telefonu tek elde kullanmaya odaklanmak. Tasarımı benzersiz bir tüketici memnuniyetine dönüştüren düşüncenin temelinde bu yatıyor. Peki yeni iPhone 5’in tasarımı neden 4 inç’in üstüne çıkmıyor? 4 inç’e daha önce niye çıkmadı diye sorarsanız, telefonu bu kadar ince yapmak o zaman mümkün değildi. Yani telefon ekranının her noktasına baş parmağınızla ulaşabiliyorsanız o en iyi kavrama noktası.

Yani elinizde şemsiye, çatal, bıçak olsa bile telefonu tek elle kavramaya devam etmek gerekiyor. 

Apple Siri ve Google Voice’a kardeş gelen sesli komut özelliği Intel Dragon Assistant bu yılın son çeyreğinde ultrabooklarda kullanılmaya başlıyor. Dell XPS Ultrabook’ta kullanılacak uygulama internette alışverişten google aramalarına, müzik dosyalarından video kayıtllarına kadar her konuda Dragon sesli komut etme olanağı sunuyor. Uygulama şu anda İngilizce kullanılıyor. 

AKSESUVARIN ŞAMPİYONU İPAD

Apple, şimdiye kadar en fazla bedeli iPhone ve iPod için değil, iOS işletim sistemi kullanan iPad için ödetti. iPad 2 çıkmadan önce herkes USB ve SD kart girişinin olacağından söz ediyordu. Apple, kendi yarattığı tablet segmentinde değişime kendisinin karar vereceğini 2 kez daha gösterdi. USB ve SD kart kullanmak isteyenler fotoğraf kiti adını verdiği adaptörlerden 30 dolar alarak gösterdi.

Sadece bu değil, ekran ve projektör bağlantısı bağlantısı, hoparlörler iPad’in sık kullanılan aksesuvarları. Türkiye’de telefon kullanıcılarının radyoya olmazsa olmaz diye gördüğü radyo için de Apple anten kullanmıyor. Apple, Tüketici iPhone aksesuvarı alsın diyor. 

Geçtiğimiz yıl bu şarj, adaptör, hoparlör, kılıf ve aksesuvarlardan Apple’ın sadece ABD 2 milyar dolar ürettiğini Araştırma şirketi NPD’nin ortaya koyuyor. Aslında bu büyük bir ekosistemin görüntüsü.

Apple maliyeti tüketiciye ödetmeyi sadece iPad ve iPhone’da değil, bilgisayarlarda da yapıyor. Dizüstü bilgisayarlarda kullanımdan kaldırdığı ethernet girişi için 30 dolar ödeme yapmak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.